annemarievisser

Column: Bodegraven-Reeuwijk de Groene Parel midden in het Groene Hart

Het is weer zo ver. Ook dit jaar vergeleek bureau Louter in opdracht van het weekblad Elsevier alle 355 Nederlandse gemeentes op 97 verschillende punten en hoe positief we het ook willen brengen, als Bodegraven-Reeuwijk kwamen we niet verder dan een matige 236ste plek. Nu kun je niet overal in uitblinken of de eerste  in zijn, maar wanneer je weet dat in dit onderzoek de inwoner centraal staat, wordt het ineens andere koek.   
Natuurlijk kun je je dan als politiek en bestuur verschuilen achter het eeuwenoude ‘Hier herkennen wij ons niet in‘ of het nog ergere ‘De enige meetlat zijn de verkiezingen, maar met een dreigende onder curatele-stelling en met relatief grote groepen ontevreden inwoners  blijft het een gemiste kans. Vooral omdat we ondermaats scoren op die punten waar we heel eenvoudig doelpunten hadden kunnen maken.

Als gemeente midden in dat groene hart hebben we namelijk een kroonjuweel in handen en dat is juist die unieke groene en waterrijke omgeving met zijn historisch polderlandschap en prachtig waterrijke veenafgraving met een enorme biodiversiteit midden in die randstad.

We missen nu eenmaal helaas die historische kernen boordevol unieke winkelstraatjes, hoewel Bodegraven echt een paar leuke straten heeft.  We hebben een uitgebreid bedrijfsleven, maar toch ook weer niet echt vooruitstrevend en zelfs de ooit zo belangrijke kaashandel in Bodegraven heeft inmiddels het nakijken met Gouda en z’n Kaasexperience en Woerden als Kaasstad van het Groene Hart.

Uiteindelijk is de vraag vrij simpel, waar willen we nu echt met z’n allen heen. Nu rust, ruimte, groen en biodiversiteit dramatisch zo slecht scoren, terwijl luchtverontreiniging, fijnstof, stikstof en zwaveldioxide en de rest dramatisch hoog zijn.

Zelfs ‘onze toeristen bij Landal’ vertellen in het AD dat ze liever naar de ‘mooiere’ Nieuwkoops plassen, de grote steden en de kust gaan. Vergis je overigens niet. Voor een Duitser is het Reeuwijkse Hout een aantrekkelijke parkeerplaats net achter de duinen, die is gewend afstanden te rijden.

Tijd om wakker te worden, want het moet toch mogelijk zijn. Onze verschillen nu eens een keertje echt opzij gaan zetten, de politieke achterkamertjes overslaan en met elkaar een visie neer gaan zetten: Bodegraven-Reeuwijk als Groene Parel midden in het Groene hart. In de breedste zin van het woord. Een bedrijfsleven, bij voorkeur duurzaam en innovatief, leuke  aantrekkelijke kernen en een heerlijke groene plek, boordevol natuur en rust om te verblijven en te wonen. Wie weet zit er dan toch ooit een mooie plaats in die felbegeerde top 25 in.

meer informatie: https://onderzoek.elsevierweekblad.nl/onderzoek/beste-gemeenten-2019/57/Bodegraven-Reeuwijk/330

X