hopefaith

Column: Gele Hesjes in Bodegraven

Nee, ik heb ze nog niet gezien op het Raadhuisplein. We hebben vijf of zes rotondes, maar nog niet één daarvan is geblokkeerd. De politie hoefde niet in actie te komen voor enkelingen die iets gingen vernielen en natuurlijk hoop ik van harte dat dit zo blijft.
Toch zijn er ook in onze dorpen mensen die al jarenlang met armoede te maken hebben, zonder uitzicht dat het ooit een beetje makkelijker gaat worden. En wat voor de meesten van ons vanzelfsprekend is: een grote mand cadeautjes met Sinterklaas, een volle kar boodschappen voor de kerst en tussendoor ook nog de vakantie voor komende zomer boeken, dat is voor hen niet weggelegd.

Door automatisering en doordat we moeten concurreren met landen als India, Brazilië en China verdwijnen hier banen. Zeker, om al die robots aan te sturen zijn goed opgeleide ICTers nodig, er worden mensen gezocht in de bouw, in het onderwijs en in de zorg en gelukkig daalt de werkeloosheid. Maar er blijft een flinke groep mensen die daar niet van profiteert; bijv. omdat je bent ontslagen na jarenlange trouwe dienst, zonder kans om ergens opnieuw te beginnen. En anderen hebben te weinig conditie, of te weinig vaardigheden, of een beperking waardoor je steeds achter het net vist. Of je hebt wel werk, maar je salaris is zo laag dat je daar niet van rond kan komen. Als je leven er zo uitziet kan ik mij het onbehagen en de boosheid wel voorstellen en zo te zien is dat de drijfveer achter die beweging in Frankrijk en op kleinere schaal ook in Nederland.

In Bodegraven-Reeuwijk zijn gelukkig veel initiatieven om hier iets aan te doen. Het noodfonds van de gemeente heeft bijna geen drempels. Fermwerk kan vaak met succes bemiddelen. VOTA kan je helpen om het betalen van rekeningen op orde te krijgen. De voedselbank is voor velen een uitkomst. Ik was te gast bij het prachtige project van Philadelphia in Brouwerij de Molen voor mensen met een beperking. En binnenkort overleggen medewerkers uit het sociale domein met vrijwilligers uit de kerken om het vangnet en de signalering nog beter te maken.

Er kan dus best veel in Bodegraven en ik zou denken: als je hiermee te maken hebt; pak alle hulp aan die geboden wordt, want er kan een kans tussen zitten om echt verder te komen.

Ik zou ook iets willen vragen aan al die mensen die aan de goede kant van de streep zitten, d.w.z. geen financiële zorgen hebben. Wil je het sociale beleid van overheid, kerken en vrijwilligers van harte blijven ondersteunen? Wil je in deze decembermaand weer eens rondkijken in je straat, je familie en je vriendenkring? Er kan iemand tussen zitten voor wie begrip en een klein beetje support ongelofelijk belangrijk kan zijn.

De kerken vieren op allerlei manieren de geboorte van de man van Nazareth. De Bijbel vertelt dat Maria haar kind in doeken wikkelde; deze kerst zou ze daar vast een geel hesje omheen doen.

VAN BRAM –
predikant in BodegravenX