Column: Het kerstdiner – een sprookje

blank

Toos en Jan hadden hun huis bij de Vromade verkocht, ze gingen wonen in een mooi appartement langs de Rijn. En nu had niemand van de ouderen in de familie nog genoeg ruimte voor het jaarlijkse kerstdiner.

blank


Misschien was dat wel niet zo erg, want in deze keurige familie gaf die jaarlijkse bijeenkomst eind december elk jaar een beetje wrijving. Kees werd nooit uitgenodigd, want hij dronk soms teveel, Suus en Ed ook niet, want zij zijn echte milieufreaks en hadden altijd commentaar. Claire zat in de bijstand, dat vonden ze gênant, dus zij kreeg geen bericht over het diner, maar ze stuurden honderd euro, want sociaal waren ze natuurlijk wel. En dat Henk homo was wist iedereen, maar toen hij met zijn vriend ging trouwen, was dat echt een brug te ver.

De jongeren van de familie zagen hun kans en besloten dat het van nu af anders zou gaan. De woonboerderij van Anneke en Bernd aan de Zuidzijde had een grote deel, dus daar konden ze terecht. Caroline, Frits, Silvia en Gerben regelden het eten; via de app kon je aangeven wat je wilde klaarmaken.

Iedereen zou persoonlijk worden uitgenodigd. Tante Sjaan maakte graag kaarten, dus ze schakelden haar in voor de uitnodigingen: “van harte welkom op tweede kerstdag vanaf 16u”. Marissa bracht rond in noord, Bob fietste in de Dronenwijk, Mark in Broekvelden en Weideveld. De ouderen werden verplicht om weer te zorgen voor een envelop met inhoud voor Claire; die kreeg ze bij haar uitnodiging. Op de kaart voor Henk stonden uiteraard twee namen. En ze regelden dat oom Harm uit Vijverhof gehaald zou worden, want ook met Alzheimer hoor je erbij.

Toen was er nog maar één probleem: hoe zorg je voor een goede sfeer? Dat was in de voorgaande jaren steeds geprobeerd door praten over geloof en politiek te verbieden. Maar dat vonden de jongeren te negatief; dus ook dat gingen ze anders doen. Bij het welkom die middag op de Zuidzijde vroeg Anneke of je aan iemand anders in elk geval één vraag wilde stellen: hoe was je afgelopen jaar?

Ze zorgden ook voor wat beweging. De kleinkinderen Angela en Patrick (beiden HBO informatica) hadden een digitale hoek ingericht. Daar moest iedereen op de foto met iemand die minstens 25 jaar ouder of jonger was. Het resultaat was direct op een scherm te zien.

Engelen bestaan!

VAN BRAM

predikant in Bodegraven

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank