hopefaith

Column: Migrantenhotel

Ik begrijp die mensen uit Polen wel. Je kan hier meer verdienen dan thuis en voor je eigen toekomst en die van je kinderen pak je de kansen die je krijgt. Ze doen het werk waar hier moeilijk mensen voor te vinden zijn in de bouw en in het Westland. En zoals ik me herinner uit mijn tijd bij de Koninklijke Marine: als je van huis bent maak je graag veel uren en een wat krappe behuizing neem je op de koop toe. De meesten van hen willen wat we allemaal willen: gelukkig zijn, fatsoenlijk verdienen en kunnen zorgen voor je kinderen, je ouders en andere geliefden. Zoals overal zal er ook wel een klein aantal zijn die nergens in geïnteresseerd zijn en overlast veroorzaken.
Ik begrijp ook ons gemeentebestuur wel. Je ziet de grote problemen op onze woningmarkt, vooral jongeren en mensen na een echtscheiding kunnen nauwelijks een betaalbare woning vinden. Je ziet de personeelstekorten waar onze ondernemers mee te maken hebben en je ziet dat de woonplekken voor buitenlanders die hier komen werken soms echt onder de maat zijn. Dan dient zich een kans aan om met een groot project iets aan al deze problemen te doen en natuurlijk ga je dan meedenken en meepraten.

Ik begrijp ook al die mensen die dicht in de buurt wonen wel. Je hebt net een nieuw huis gekocht en dan blijkt er onverwacht een plan te zijn voor de huisvesting van honderden arbeidsmigranten met alle gevolgen voor de leefomgeving van dien. Je voelt je overvallen en je protesteert tegen de gang van zaken.

Goede zaak, zou ik denken, dat het gemeentebestuur over een nieuw plan gaat overleggen. Ik hoop van harte dat Bodegraven er in gaat slagen om de problemen toch aan te pakken. Wellicht heeft een opzet met kleinere gebouwen op diverse plekken meer kans van slagen.  Blijkbaar vraagt zo’n proces van besluitvorming dat burgers meer betrokken worden. Ons gemeentebestuur heeft op dat gebied ook veel goede ervaring van overleg in de afgelopen jaren. En ik ben er van overtuigd dat er veel kansen zijn om de integratie te bevorderen. Buren, vrijwilligers, sportverenigingen, hobbyclubs, kerken enz. kunnen veel doen om mensen die van elders komen bij onze samenleving te betrekken. Samen komen we verder!

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

 

 

 

X