De mooiste etalage in de Fairtrade week

Naaiatelier Djamila Fashion in Nieuwerbrug kreeg van het winkelend publiek de meeste stemmen voor het zichtbaar maken van eerlijke en duurzame mode. Zij kreeg uit handen van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk een oorkonde en een bos bloemen.
In de Fairtrade week van 5 –11 mei stond eerlijke kleding centraal. 18 winkels die kleding, brillen en/of accessoires verkopen deden mee door hun etalage speciaal in te richten. Ze lieten zien dat zij eerlijke en duurzame mode verkopen. Ze maakten zichtbaar waar je als consument op zou kunnen letten wanneer je niet mee wilt doen aan de wegwerp  mode. Winkelend publiek heeft veel van de etalages bekeken en beoordeeld via een speciaal formulier.

In Reeuwijk kregen Kaars schoenwinkel en de WereldWinkel veel stemmen. In Bodegraven werd de etalage van Atelier de Keizer erg gewaardeerd om de duidelijke informatie van met natuurlijke verfstoffen geverfde wol, die door breien wordt omgezet in een uniek kledingstuk. 

En? Hoeveel procent van de winkelprijs van een T-shirt verdient een arbeider? 

Het antwoord op deze vraag was verborgen in de etalages van de beide Wereldwinkels. Een arbeider krijgt niet meer dan 0,6% van de winkelprijs als loon voor het werk dat ze doen. De overige opbrengsten gaan voornamelijk naar materiaal (12%), transport (8% ), detailhandel (59%) en het merk krijgt gemiddeld 12%. 

Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk geeft twee mensen die dit antwoord hadden gevonden een mooi Fairtrade T-shirt cadeau. 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank