IMG_0540

Een greep uit Open Monumentendag

De Open Monumentendag in Bodegraven-Reeuwijk is in volle gang. Zaterdag en zondag zijn verschillende activiteiten georganiseerd en meerdere locaties zijn opengesteld. Zo was Molen De Arkduif te bezoeken en kon er tegelijkertijd een kijkje worden genomen in het Phoenix gebouw. Voor alle activiteiten, kijk hier.
De Arkduif

In Molen De Arkduif wordt je opgewacht door molenaar Peter van der Heide. Dit jaar is hij tien jaren molenaar van De Arkduif. Op Open Monumentendag helpt hij onder andere mensen met het maken van pannekoekenmeel. “Wij zorgen dat de molen netjes blijft en houden de boel schoon. Als het nodig is malen we meel.” Als de restauratie van de wieken is voltooid “kunnen we weer vol aan de bak met malen.” zo vertelt van der Heide. Ook is De Molen van binnen te bezichtigen; Jos Berg geeft een rondleiding op iedere verdieping, tot boven op de stelling. 

Phoenix

Veel monumenten zijn in volle glorie te bezichtigen, maar toch geldt dat niet voor elk monument. Zo is de schoorsteen van het Phoenix gebouw, voormalig de Andrélonfabriek, toe aan een grote restauratie. Bewoners van Phoenix grijpen Open Monumentendag dan ook aan om daar actie voor te voeren. Stefan Tamis, Jeftha Vis, Bram Binnendijk en Gerard Hoogwerf, lopen door het dorp om te flyeren. Ook is er een crowdfundactie opgericht door Tamis. Zo proberen zij 50.000 euro op te halen van de in totaal 100.000 euro, waar, als de helft zelf is opgehaald, de gemeente bij wil helpen. De reacties op de restauratie wisselen; zo zijn ouderen meer betrokken bij het monument dan jongeren. Ook schrokken veel Phoenix-bewoners toen ze hoorden dat zij het geld moesten verzamelen voor de restauratie. Toch gaan er veel van hen aan de slag voor de schoorsteen. Ook zijn veel ondernemers enthousiast en dragen zij graag een steentje bij, zo noemt Hoogwerf. Voor Bram Binnendijk, de eerste bewoner van Phoenix, gaat de schoorsteen hem aan het hart. “Als zoiets weg is, komt het ook nooit meer terug. Het is het boegbeeld van Bodegraven.” Als mensen nog ideeën hebben voor acties? De bewoners horen het graag.

 

Schatkamer van Andrélon

Ook Jan Marsmeijer is aanwezig bij het kraampje van het Phoenix gebouw. 31 jaar lang was hij werknemer bij het familiebedrijf, en toen stopte het. “Ze wilden allerlei dingen weggooien. Maar er was iemand die had heel veel gespaard. Dat hebben wij gered.” Daaruit is “De Schatkamer van Andrélon” ontstaan. “In de Tolstraat hebben we een etalage ingericht, waar André de Jong ooit zijn kapsalon is begonnen.” 

Nick Stolwijk, in het dagelijks leven software ontwikkelaar, werkt al anderhalf jaar vanuit huis; zijn woning in Phoenix. Hij woont er inmiddels 12 jaar. In zijn vrije tijd is hij actief bij scouting Bolaro. “Ik zit hier heerlijk” zegt hij over zijn plek in Phoenix. “Het is een lekker stekkie en kan hier mijn ding doen. Ik houd van spelletjes; dus er komen hier vaak vrienden op bezoek. Voor de rest heb ik een heerlijk uitzicht.”

De Dorpskerk

   

Meer foto’s:

 

 

 X