c18da1ac-1ae9-4e48-a11b-71ab744e5b1c

Eigenaresse kinderdagverblijf het Tuinhuis weet grote brand te voorkomen

Het was gisteren een komen en gaan van hulpdiensten op het terrein aan de Oud Bodegraafseweg waar kinderdagverblijf het Tuinhuis is gevestigd. Achter het pand ontstond een brand, in de schapenschuur. De medewerkers kregen het vuur onder controle.  De rook trok al richting de kant van het kinderdagverblijf. Toch was evacuatie niet nodig: door het keiharde werken is groter leed voorkomen. Alle kinderen waren veilig binnen en niemand raakte gewond. Dit kwam door het snelle handelen van werknemers, omstanders en de hulpdiensten.
De nuchtere eigenaresse Gerda Verkaik vertelt een dag later haar verhaal aan ons. “We waren in de schuur ernaast aan het werk. Op een gegeven moment rook ik een rare lucht. Ik dacht dat mijn man aan het lassen was, maar dit bleek van niet. Hij ging een kijkje nemen waar de rook vandaan kwam en al snel rende hij terug en riep: brand brand!”

Noodplan

“Ik ben naar de kinderopvang gegaan en heb de leidsters geïnformeerd: zo konden zij 112 bellen en de kinderen klaarmaken voor vertrek. Dit is het noodplan dat in werking gesteld moet worden om iedereen te evacueren. Daarna pakte ik de brandblusser in de buurt en rende richting de brand. Ondertussen waren twee andere heren al bezig om het vuur te bestrijden met emmers water. De vlammen kwamen inmiddels al boven het dak uit. Bij het activeren van de brandblussers kwam er een chemische reactie vrij, wat zorgde voor lichte paniek. We zijn daarna met z’n allen snel doorgegaan om een grote brand te voorkomen.”

“Op een gegeven moment kwam er een man met een Indisch uiterlijk aan op de mountainbike. Hij vroeg of hij kon helpen. ‘Ja’, zei ik. ‘Brand blussen!’ Hij pakte water uit de nabijgelegen sloot en begon te helpen. Hij zag mij naar binnen gaan, en liep mee om om te checken of het goed ging. Dat was heel fijn. Ik weet niet wie het is, maar ik ben wel erg dankbaar. De rook trok al over het terrein en binnen in de schuur kon je geen hand voor ogen zien door de hoeveelheid rook.”

Vallende planken

“We hebben met z’n allen keihard gewerkt om een grote brand te voorkomen. Met man en macht en gevaar voor eigen leven; en het is gelukt.” Het ging niet gemakkelijk. “De brandende houten planken vielen naar beneden langs ons heen. Wat er ook gebeurde: ik ging niet weg voordat de brand uit was. De brandweer was ondertussen ter plaatse en begon met blussen aan de achterkant van de schapenschuur, waar de brand ontstond.” De eigenaresse kwam volledig in shock naar buiten en moest eerst een paar minuten op adem komen. Ze is uiteindelijk nagekeken door het ambulance personeel vanwege het inademen van rook. 

Dieren

“We hebben ondertussen ook de schapen, maar vooral lammetjes naar het weiland kunnen brengen. Je zal het net zien dat alles goed was afgesloten, zodat het veel kracht kostte. Door een luik aan de zijkant konden de beestjes veilig naar buiten.” 

Bedanken!

“Ik wil het personeel bedanken voor hoe hard er gewerkt is en hoe goed de situatie naar de kinderen werd overgebracht, waardoor men rustig bleef. Alles stond zo klaar voor evacuatie. Ik heb ook bewondering voor de communicatie vanuit ons, de BHV-ers en natuurlijk de hulpdiensten. De brandweer kwam met een checklijst en deze was al snel correct. Alles was veilig. Dat deed me goed.”

Hoe de brand is ontstaan blijft nog een groot vraagteken. Onderzoek zal het uitwijzen. 

 

 

X