ESTO 1 winterkampioen

Met een 1-0 overwinning op Foreholte werd ESTO winterkampioen 2022. Een titel die geen waarde heeft in de competitie van de tweede klas KNVB maar wel een prima uitgangspunt is voor 2023. Bas van Zoest speelde een hoofdrol in de overwinning. Hij maakte het enige doelpunt en heerste als laatste man ook in de ESTOverdediging. Tegenstander Foreholte uit Voorhout kwam vrijwel de gehele wedstrijd niet tot het creëren van een uitgespeelde kans. Toch konden ze voetballend goed meekomen in een leuke wedstrijd waarin ESTO het beste van het spel had.

Foreholte hield in de eerste helft het speelveld klein aan weerszijde van de middellijn. Beide ploegen konden daardoor voortdurend met veel mensen druk zetten op de bal. Het was nauwelijks mogelijk om tijdig een diepe pass te geven. In de 45e minuut lukt dat wel en zette Lars Verheul met een fraaie steekpass Yannick Saeijs alleen voor de Voorhoutse doelman. Die voorkwam een doelpunt en hield zijn ploeg op een brilstand in de rust.

Direct na de aftrap voor het tweede bedrijf zocht ESTO de aanval door de buitenspelval zoveel mogelijk te omzeilen. Een corner in de 55e minuut was de inleiding voor het enige en winnende doelpunt. Wouter-Jan Bos kon de bal bij een afgeslagen voorzet opnieuw in het strafschopgebied deponeren. Uit een scrimmage voor de doellijn tikte Bas van Zoest de bal over de doellijn.

ESTO behield veldoverwicht tot de 62e minuut. Toen incasseerde Mats Boerboom een tweede gele kaart, dus rood. Foreholte rook mogelijkheden om langszij te komen en pakte het initiatief. Toen enkele minuten later ook een Foreholte-speler zijn tweede geel kreeg veranderde dat niet. De druk op het ESTOdoel nam toe maar de verdediging onder leiding van Bas hield prima stand.

Komende zes weken staat de competitie stil. Op 21 januari 2023 komt Alphia -de nummer twee van de ranglijst- naar Bodegraven en gaat het competitieseizoen verder met een onvervalste kraker.