3

Grootste judotoernooi van Nederland in Bodegraven 

Zaterdag 18 januari is het zo ver: het grootste één-dags-poule-judotoernooi vindt dan plaats in Bodegraven. De hele Sporthoeve zal worden bezocht door meer dan 1000 judoka’s, van 4 tot 40 jaar oud. Organisatoren Eric Zwaan en Laila Elmahi van Sportschool Goederaad zijn samen met een team vrijwilligers druk bezig met de laatste voorbereidingen.
Groei

“Het is bizar, het groeit. Met name de laatste drie jaren.” aldus Eric en Laila over het judotoernooi. De inmiddels 12e editie van het toernooi is populair. “We zijn klein begonnen met 280 deelnemers. Dat is nu uitgegroeid tot dit. 1000 deelnemers is heel veel, dat hadden we nooit verwacht.”

Unieke elementen

Het judotoernooi heeft een aantal unieke elementen, het wordt namelijk in één dag gespeeld en daarnaast is er geen sprake van een afvaltoernooi, maar een pouletoernooi. Dit betekent dat judoka’s in een poule zo’n vier wedstrijden kunnen judoeën, in plaats van dat zij meteen afvallen wanneer zij twee keer verliezen. “De deelnemers komen om te judoën, en niet om ‘af te groeten’. Twee keer een knal krijgen is voor niemand leuk. Wanneer je dan 1,5 uur in de auto hebt gezeten, dan ben je in ieder geval niet voor niks gekomen.” Aldus Eric. Ook gaat niemand met lege handen naar huis: iedereen krijgt een prijs, in de vorm van een medaille met de sky-line van Bodegraven.

Waarom het toernooi zo’n succes is? “Het toernooi is geliefd en gewild, het is voor alle niveaus; voor de beginnende judoka, een manneke van vier die twee weken op judo zit tot aan hoog wedstrijdniveau.” Eric noemt nog een reden. “We zitten in een super gunstig weekend, we vallen precies tussen diverse belangrijke judotoernooien in.” 

Vrijwilligers

Er komen veel vrijwilligers helpen. “We hebben over vijftig vrijwilligers, met de scheidsrechters erbij zijn dat er 110. Ook komen veel ouders van kinderen van onze sportschool helpen”, vertelt Eric. Het duo heeft zin in het toernooi. “Ik zie uit naar de blije gezichten van kinderen op het podium.” X