Inspectie behoudenswaardige bomen

Wie kent niet de prachtige grote populier bij de RK kerk aan de Overtocht in Bodegraven? Die kale boom op het parkeerterrein naast het gemeentehuis? Of die mooie esdoorn bij de oude school in Waarder? Het zijn waardevolle en beeldbepalende bomen voor onze gemeente die we zo lang mogelijk willen behouden en waar we zuinig op zijn.

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk staan wel zo’n 100 behoudenswaardige bomen. De gemeente wil ze goed in de gaten houden en daarom komt er een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf bedrijf uit Waarder die behoudenswaardige bomen controleren en inspecteren. Dit bedrijf RDK Boomverzorging is deze maand gestart met de controle van bomen in Bodegraven en Driebruggen. In het nieuwe jaar zijn ook de bomen uit de andere delen van de gemeente aan de beurt.

Er wordt geïnventariseerd:

  • welke behoudenwaardige bomen er nog staan
  • wat de conditie van deze bomen is
  • wat de levensverwachting van deze bomen is.

De boominspecteur bezoekt de locatie van de boom zoals die bij de gemeente bekend is, en doet, als de boom er inderdaad nog staat, een controle aan de hand van een ‘Visual Tree Assessment’. Hierbij beoordeelt de inspecteur hoe de boom scoort op de punten conditie, de boomveiligheid en de toekomstverwachting. Als de boom op dit moment een risico vormt, worden er ook maatregelen voorgesteld.

Als een boom niet vrij toegankelijk is, belt de inspecteur aan bij de woning op het terrein van de boom. Als de inspecteur geen toegang krijgt of er is bij herhaald verzoek niemand thuis, dan wordt de boom niet gecontroleerd.

Heeft u een behoudenswaardige boom op uw terrein, maar wilt u daar geen inspectie van? U kunt dat per e-mail melden via info@bodegraven-reeuwijk.nl. Benoem in de onderwerpregel dat het gaat om ‘behoudenswaardige bomen controle’.

Bron: Gemeente

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank