Jongeren in de lokale politiek: Jette Harmsma (17) voor #MijnKlimaatpartij

blank

Jette Harmsma (17) zet zich in voor #MijnKlimaatpartij te Bodegraven-Reeuwijk. Met een tweede plek op de lijst is de havo 5-scholiere druk bezig met haar examenvoorbereiding en de gemeenteraadsverkiezingen. Ze maakt zich hard voor het klimaat, maar ook voor een geschikte chillplek voor leeftijdsgenoten, want nu “worden we gezien als hangjongeren.”

blank


Hoe zet jij je in in de lokale politiek?

“Ik sta op nummer twee bij MijnKlimaatpartij. Dat was ook een soort stunt, het is voor de aandacht die we ermee krijgen.” Want: “Het klimaat gaat jongeren aan, waarom dan niet een jongere op twee? Het is niet het hoofddoel dat ik in de gemeenteraad kom, want ik ben nog geen 18.” Mocht zij voldoende stemmen krijgen, “kan ik mijn zetel tijdelijk door iemand anders laten invullen.” Waarschijnlijk door een andere jongere. “Maar het lijkt me erg leuk om te doen.” 

Wat trok jou om als jongere politiek actief te worden?

“Eigenlijk wilde ik vroeger al president worden als kind. Politiek interesseerde me altijd al.” Hoe ze bij #MijnKlimaatpartij terecht kwam? “Dit is op mijn pad gekomen via mijn moeder. Martien, nummer één, vroeg eerst of zij zelf op de lijst wilde komen. Ze grapte: ‘dan moet je mijn dochter hebben!’ Zo is het ontstaan. Ik dacht: dit moet ik gewoon aanpakken en gaan doen.”

Welke problemen zie jij op dit moment voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk?

“Bodegraven-Reeuwijk is natuurlijk lokaal, [maar rond het klimaat in het algemeen] zijn wij de generatie die er nog iets aan kan doen voor het te laat is. Het is één voor twaalf. Straks is onze generatie, nu de jongeren, de dupe.”

blank

Hoe hoop je die op te lossen?

“Ik kan niet in mijn eentje het klimaat fixen. Daar zijn veel meer mensen voor nodig. Ik vind wel dat je zelf je steentje bij kan dragen. Ik deed mee aan klimaatstakingen. Dat is leuk, met een bordje omhoog, maar nu kan ik écht wat gaan doen. MijnKlimaatpartij gaat de komende acht jaar elk seizoen een actie houden.” Ze kan er nog niet te veel over loslaten, maar “er staan al best veel dingen op de planning, zoals bomen planten. Ook hopen we dat restaurants de vegetarische gerechten vóór de anderen gaan plaatsen op de menukaart.”

Als je 100.000 euro had om in de gemeente te besteden aan jongeren, waar zou je het dan aan uitgeven?

Chillplekken voor jongeren. Ik merk dat ik met mijn vriendengroepen veel buiten ben, maar we worden dan vaak weggestuurd. We hebben als groep zelfs moeten rennen voor de politie, terwijl we gewoon gezellig willen praten. Als we in de kooi bij de Koninginneweg en het Station zijn om te voetballen, worden we gezien als hangjongeren. Eigenlijk zijn we nergens welkom. Er staat wel een keet bij de Rondweg, maar die is oud en vervallen: er is geen prullenbak, geen licht. We hebben als groep actie ondernomen en geprobeerd er iets van te maken, maar we worden altijd naar die keet gestuurd.”

Er is ruimte voor gesprek, maar actie schiet soms tekort, heb ik het idee

Jette zou zich dus willen richten op een plek voor jongeren “waar we geen anderen storen en lekker kunnen zitten. Dit is vanuit het jongerenperspectief wat er speelt. We weten dat er bij De Zon een plek is waar we kunnen chillen, dat vind ik een goed initiatief. Er komen gelukkig wel mensen met oplossingen, er is ook een GroepsApp Jongeren Bodegraven-Reeuwijk; focusgroepen waarbij jongeren kunnen meedenken over dingen in de gemeente.”

Wat vind je juist goed gaan in de gemeente voor jongeren?

“Er is de laatste tijd aandacht voor [de stem van] jongeren.” zoals de groepsApp. “Er is ruimte voor gesprek, maar actie schiet soms tekort, heb ik het idee. Ik zou me daarom graag bezighouden met die jongerenzaken.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank