KAASKONINGIN 70 JAAR

Tijdens de Najaarsmarkt in Bodegraven wordt bekend wie de nieuwe Kaaskoningin is. Na drie jaren wordt het lange wachten beloond en dragen de burgemeester en de huidige Kaaskoningin, Marlou Bink-Verkleij, de staf over. Tijdens de optocht op donderdag 15 september ziet heel Bodegraven wie de nieuwe Kaaskoningin is.




Het is een bijzonder jaar voor de Kaaskoningin, want de traditie bestaat 70 jaar! Zaterdag 17 september staat in het teken van dit speciale jubileum. De viering wordt extra onderstreept door de aanwezigheid van ongeveer 40 voormalige kaaskoninginnen op de Najaarsmarkt.  

Feestelijke dag

Dit jubileum, georganiseerd door de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB), stichting Historische Kring Bodegraven, Evertshuis en stichting Promotie Bodegraven-Reeuwijk, begint met een fotomoment met alle oud-Kaaskoninginnen en de nieuwe Kaaskoningin in het Evertshuis. Gedurende de dag nemen de oud-Kaaskoninginnen deel aan de diverse feestelijkheden die plaatsvinden tijdens de Najaarsmarkt.  

Traditie Kaaskoningin

Sinds 1952 is de Kaaskoningin een traditie die voor het dorp Bodegraven enorm belangrijk is. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de kaasboeren en kaasindustrie. In 1952 is aan de eerste Kaaskoningin de scepter overgedragen.

De Kaaskoningin is ambassadrice voor kaas. Ze zorgt voor verbinding tussen de mensen uit het dorp, kaashandel, de zelfkazende boeren en kaasindustrie. Jaarlijks komt er veel publiek kijken naar de kroning van de Kaaskoningin. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waar men in Bodegraven halsreikend naar uitkijkt.

Ieder jaar zijn twee leden van de Evenementen commissie Bodegraven verantwoordelijk voor het voortzetten van de traditie door een nieuwe Kaaskoningin aan te wijzen. Uitverkoren worden is een grote eer en niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet de betreffende dame ofwel werkzaam zijn in de kaashandel of familie zijn van een zelfkazende boer. Ze weet daardoor veel over het ambacht kaas maken en het rijpingsproces. Dat is belangrijk, omdat zij ook ambassadrice is van “kaas”.

Buiten de Kaaskoningin en de twee leden van de Evenementen Commissie Bodegraven, zijn alleen de kleermaker en kapper op de hoogte wie de nieuwe Kaaskoningin is. Het is het grootst bewaarde geheim voor alle bewoners in het dorp en dorpen eromheen! Pas tijdens de optocht op donderdag (15 september) wordt de Kaaskoningin samen met haar hofdames getoond aan het publiek.

Immaterieel erfgoed

Dit jaar is de Kaaskoningin bijgeschreven bij de inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland. Immaterieel Erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu en geeft een gevoel van gebondenheid met vorige generaties. Tegelijkertijd is het ook toekomstgericht, omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties

Podcast

Speciaal voor dit jubileum van de Kaaskoningin is er een podcast opgenomen. Bastiaan Meijer heeft voor stichting Promotie Bodegraven-Reeuwijk meerdere podcasts gemaakt, maar in deze aflevering staat de traditie van de Kaaskoningin centraal. Bastiaan praat hierover met de huidige kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij en met de voorzitter van de Evenementen Commissie Bodegraven Ben van ‘t Hof. De link naar de podcast is onder andere te vinden op de website van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk: www.buitengewoonbodegravenreeuwijk.nl/profiel/podcast-kaaskoningin/

Het Kaas Museum

Afgelopen april is het Kaas Museum geopend aan de Marktstraat 1. Hier kunt u een permanente overzichtstentoonstelling van alle koninginnen bezichtigen. Natuurlijk vindt u hier ook het verhaal waar Bodegraven groot mee is geworden; het veredelen en verhandelen van kaas.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank