Kunstexpositie in het Groene HartHuys

Joke L.C. van Beetem – beelden, Piet van der Zee – schilderijen, Els de Jong – keramiek en touw.De expositie is te zien van 20 september tot en met 1 november 2023 in het Groene HartHuys. De opening is op zondag 24 september om 16.30 uur. U bent van harte welkom! 
Het Groene HartHuys is dagelijks geopend van 13.00 -16.30 uur. Maandag en zondag op afspraak. tel. 06 – 53772519


Joke L.C. van Beetem
 – beeldhouwen

Joke L.C. van Beetem (1966) vervaardigt beeldhouwwerk in natuursteen. Haar vormgeving is abstract, geometrisch en organisch. Joke is geschoold in techniek door beeldhouwers en steenhouwers in binnen- en buitenland en zij is voorts werkzaam vanuit eigen autonome ontwikkeling. Joke’s interesse in architectuur, industriële vormgeving, geometrie en diverse abstracte kunstuitingen zijn terug te vinden in haar werk. Zo ontstaan haar composities voor reliëfs in strenge vormtaal van lijnenspel, vlakverdeling, contrast en ritme. Bij dit werk is sprake van het in steen uitvoeren van een vooraf op papier of in schaalmodel uitgewerkt ontwerp. 

Technisch komt hierin de bekwaming bij steenhouwers tot uiting. Het als organisch te omschrijven werk, ontstaat vloeiend en als vanzelf uit Joke’s handen en wordt vormgegeven al naar gelang het ruwe brok steen zich laat vormen. De handen van de beeldhouwer worden in eerste instantie meer geleid door gevoel dan door ratio. Gaandeweg worden de afwegingen over ingrepen een verfijning van de aangevangen vorm of beweging en volgt het één logisch op het ander, waarbij het eindresultaat orde en samenhang heeft. Thema’s als torsie, holling versus bolling, symmetrie en spiegelingen zijn hierbij vaak het uitgangspunt. Zo’n beeld ontstaat dan ook veelal vanuit uiting van het onbewuste of de gevoelstoestand van het moment. 

Geheel anders is dat bij Joke’s puur geometrische beelden, waarbij het creatieve aspect al in het eerder ontworpen model is voltooid. Vervolgens wordt het  beeld uit een op maat gezaagd blok gehouwen.

Het invulling geven aan het verlangen om ruimtelijk scheppend uitdrukking te geven aan een emotie, beweging of ontworpen constructie en de innerlijke kracht en discipline die dit vergt, vormen voor Joke de waarde van het werken in steen. Steen is een schitterend product van de natuur. Het is eerlijk, in directe zin. Het vraagt techniek en rekening houden met zowel haar harde als haar kwetsbare eigenschappen, want dan laat de steen toe dat haar wordt opgelegd zich tot het beeld te laten vormen dat de beeldhouwer in gedachten al had ontworpen. Als beeldhouwer met dit unieke materiaal te mogen werken is een blijvende uitdaging.

Joke is lid van vereniging Landelijk Kunstenaarsgenootschap de Ploegh en het Utrechts Steenhouwersgilde “Letter Tijd”. 

Piet van der Zee – schilderijen

Het tekenen en schilderen doe ik al van jongs af aan. Door meer tijd en ruimte is het nu ongeveer 15 jaar dat ik aardig wat ben gaan produceren. In die periode zijn ongeveer 150 schilderijen gemaakt, waarvan een representatief deel op mijn website wordt weergegeven.

Ik schilder best wel “breed”, alle onderwerpen zijn me welkom en uitdagend. Ook een schilderij in opdracht maken doe ik graag.
Wat materiaal betreft, de laatste jaren schilder ik in Acryl. Een van de laatste schilderijen die ik heb gemaakt is het zelfportret
hierbij te zien. Het is geschilderd in een Claire-obscure stijl, een beetje schilder moet natuurlijk ook in de spiegel durven kijken.

Els de Jong – keramiek en touw

Els de Jong kunstenares in hart en nieren, heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Vanaf 1970 heeft zij les genomen van o.a. Aroun Gordijn, Carla Rodeburg, (schilderen).
Beeldhouwlessen vanaf 1990 was een natuurlijk gevolg op al het uitproberen van nieuwe mogelijkheden, de lessen die daarop volgden kreeg zij van Jan van Ipenburg , Andrea Dochterom , Frits Garenfeld en Caroline Ruizenveld.
Keramische vormgeving heeft zij geleerd van Hans van den Ende en Beatrijs van Rheden.

Haar werken zijn divers, sluiten vaak aan op dingen die zij in het dagelijks leven of op een van haar vele reizen tegenkomt. Kleurrijke landschappen die soms neigen naar surrealisme, portretten die niet alleen lijken maar de kijker ook een blij gevoel geven.

Sinds 2006 geeft zij les in beeldhouwen en keramische vormen in haar eigen Atelier 58 in Boskoop.

In 2009 behaalde zij de 2e prijs “Boskoop uniek product”  van de ondernemers vereniging Boskoop.

Ingezonden bericht

Advertentie