IMG_0432

Kunstzinnige start Kunstroute en Street Art Festival

Donderdag 24 mei is het Street Art Festival en de Kunstroute Bodegraven-Reeuwijk ingeluid in het Evertshuis. Het Street Art Festival is officiëel geopend door Dirk-Jan Knol, oud-wethouder Kunst en Cultuur. Daarna deed Gerard Aerts, de penningmeester van de Kunstkring, de opening van de Kunstroute. De rest van de avond werd versierd door een kunstfoto-voorstelling van fotograaf Ap Quist uit Bodegraven met muzikale begeleiding van de band A Passie. Daarnaast is er één van de Street Art wandschilderingen bij het Evertshuis onthuld.
Dirk-Jan Knol las in zijn toespraak enkele zinnen voor: ‘Cultuur is sociaal, cultuur bindt. Meedoen aan cultuur maakt mensen mentaal en fysiek gezonder’.  Er zijn 70 kunstenaars aan de slag gegaan op 38 locaties in om de omgeving van Bodegraven en Reeuwijk. Dezelfde avond werd bekend gemaakt dat Robèrt Smits de nieuwe wethouder Kunst en Cultuur wordt. ‘Ik heb altijd al van kunst gehouden, ik bezocht het kunstcafé in het Evertshuis altijd en had goede gesprekken met iedereen. Ik kan er echt van genieten als mensen zich zo kunnen uiten.’ aldus Smits.

 

‘Een schilder is een non verbale verteller van een kleurrijk of somber verhaal’; één van de eerste quotes waarmee de voorstelling van Ap Quist begint. Hij heeft het werk van meerdere kunstenaars gefotografeerd en daar een voorstelling van gemaakt. De band A Passie speelt met het werk van iedere kunstenaar een ander soort lied. ‘Het heeft maanden geduurd voordat ik het een geheel heb gemaakt en gefinetuned met de band’ zegt Quist. De muziek is allemaal verschillende stijlen door elkaar, blues, jazz en vrolijke muziek. ‘Ik wil met deze voorstelling een gevoel creëren en soms als ik in mijn bed lig bedenk ik me ineens hoe ik dat kan doen’. Ap Quist werkt 50 uur per week in het kaaspakhuis, ‘maar dit, fotografie en kunst, is echt mijn passie’, zegt hij.

De Kunstroute valt samen met het Street Art festival. Op initiatief van de Culturele Comissie Bodegraven-Reeuwijk in samenwerking met de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk is het Street Art evenement georganiseerd. Door heel Bodegraven heen worden 2D en 3D kunstwerken geschilderd door de bekendste kunstenaars uit Nederland. De kunstenaars zullen schilderen op het Raadhuisplein, Rosarium, Ruyterlaan, het Evertshuis, het Willemsplein in Bodegraven. Ook schilderen zij in het Winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk. Op 24, 25 en 26 mei schilderen de kunstenaars live in Bodegraven en Reeuwijk.

Dit zijn de kunstenaars die komen schilderen:

  • Remko van Schaik
  • Leon Keer
  • Dopie
  • Kbtr
  • Joost Zwanenburg
  • Ruben Poncia
  • Rianne te Kaat
  • Maureen Kolhoff
  • Ghislaine Monte

Er is een overzichtsexpositie in het Evertshuis van de deelnemende kunstenaars. Deze is te bezichtigen tot en met donderdag 21 juni.

 

Door: Anne van SchothorstX