Maandag 3 juni kans op langste file ooit op de A12 van Den Haag naar Utrecht

Aankomende zondag 2 juni start Rijkswaterstaat om 22:00 uur met de werkzaamheden aan de A12 van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn die de hele maand juni duren. Dit betekent dat vanaf maandag 3 juni overdag twee rijstroken minder beschikbaar zijn op de A12 van Nieuwerbrug tot De Meern. Rijkswaterstaat verwacht daarom enorme hinder op dit traject. Normaal gesproken is deze weg al erg druk, nu met de afsluitingen en de gehalveerde capaciteit doordeweeks overdag kunnen de files tot aan Den Haag oplopen. ‘Als weggebruikers deze boodschap niet horen en hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden,’ aldus omgevingsmanager Leonie de Vries. De afgelopen tijd drukte Rijkswaterstaat weggebruikers dan ook op het hart om in juni de A12 te mijden of anders te reizen. Weggebruikers die toch per se de weg op moeten, doen er verstandig aan om voor de beste omleidingsroutes op navigatie te rijden. Al zullen de omleidingsroutes ook erg druk zijn.
De werkzaamheden 

De A12 is in juni vier weekenden afgesloten van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Daarnaast vinden doordeweeks 10 nachtafsluitingen plaats op dit traject en op 11 doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt vervangen. Eerder maakte Rijkswaterstaat al bekend dat weggebruikers in juni rekening moeten houden met grote verkeershinder en een fors langere reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. De oproep was en is dan ook om vooral niet aan te sluiten in de file en reisgedrag aan te passen. Een gedetailleerde planning van alle hinder is te vinden op www.rws.nl/GOA12.

Werk thuis, reis anders of op navigatie
Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Maar groot onderhoud is hard nodig op deze weg om ongeplande en onvoorziene hinder straks, bijvoorbeeld in de winterperiode, te voorkomen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werkt Rijkswaterstaat vooral in het weekend. Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. De navigatiesystemen zijn aangepast en leiden ook naar de meest gunstige omleidingsroutes.

Slim Reizen-app
De vaste weggebruikers van de A12 wordt beloond als zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht
In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.

Aansluitend op de werkzaamheden aan de A12 vinden er werkzaamheden plaats aan de N11. In het weekend van 5-8 juli is de N11 in beide richtingen afgesloten tussen afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost en de aansluiting met de A12. In het weekend van 12-15 juli wordt de N11 in beide richtingen afgesloten tussen de kruising met de Burgemeester Smeetsweg en afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost.


Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12 of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002. Klik hier voor de online versie van het persbericht.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank