Nieuw asfalt A12 hard nodig om nog grotere hinder in toekomst te voorkomen

Zondag 2 juni start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden aan de A12 van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Daarmee start een maand vol hinder voor automobilisten die  deze weg gebruiken. ‘Rijkswaterstaat doet dit omdat het asfalt op is; Als we nu het asfalt niet vervangen dan kan de hinder in de winter enorm oplopen. Nu is het in ieder geval geplande hinder waarmee men rekening kan houden’, aldus Eric Diepstraten, Hoofdingenieur Directeur van Rijkswaterstaat.
Automobilisten die overdag in de file staan zien wellicht geen wegwerkers. Rijkswaterstaat legt uit hoe dit kan en hoe automobilisten zelf hinder kunnen voorkomen. 

De werkzaamheden 

De A12 is in juni vier weekenden afgesloten van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Daarnaast vinden doordeweeks 10 nachtafsluitingen plaats op dit traject en op 11 doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt vervangen. Eerder maakte Rijkswaterstaat al bekend dat weggebruikers in juni rekening moeten houden met grote verkeershinder en een fors langere reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur. De oproep was en is dan ook om vooral niet aan te sluiten in de file en reisgedrag aan te passen. Een gedetailleerde planning van alle hinder is te vinden op www.rws.nl/GOA12.

Geen wegwerker te zien?

Rijkswaterstaat krijgt vaker de vraag waarom de weg afgesloten is als er geen wegwerkers aan het werk zijn. Omdat de aannemer het asfalt vervangt, moeten er meerdere oude asfaltlagen uit. Het uitfrezen en aanbrengen van nieuwe asfaltlagen gebeurt pas als de hele weg is afgesloten. Als de weg open ligt (uitgefreesd) kan hier geen verkeer overheen rijden. Daarom kan het zijn dat een automobilist toch de snelheid aan moet passen, ondanks dat er geen wegwerker te zien is. Overdag rijden automobilisten dus langs een weg die is voorbereid om ’s nachts en in het weekend te kunnen werken.

Waarom lange omleidingsroutes? 

De A12 tussen Den Haag en Utrecht is één van de drukst bereden wegen van Nederland en in de buurt van deze werkzaamheden zijn geen knooppunten, daarom zijn de omleidingsroutes lang. In overleg met andere wegbeheerders is besloten dat het meest logische punt om af te sluiten bij Moordrecht ligt op zowel de A20 als de A12. Verkeer wordt dan vanaf Prins Clausplein bij Den Haag en Terbregseplein bij Rotterdam omgeleid.

Werk thuis, reis anders of op navigatie
Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werkt Rijkswaterstaat vooral in het weekend. Toch kunnen er tijdens de werkzaamheden lange files ontstaan, waardoor de vertraging kan oplopen tot meer dan een uur. Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. De navigatiesystemen zijn aangepast en leiden ook naar de meest gunstige omleidingsroutes.

Slim Reizen-app
De vaste weggebruikers van de A12 wordt beloond als zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht
In 2024 voeren we, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vervangen de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht leest u in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12 of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank