Pietje potlood gaat verdwijnen

Donderdag gaat een team specialisten aan de slag met de ontmanteling. De bekende watertoren in de Meije, locaal bekend als “Pietje Potlood”gaat na 90 jaar uit het beeld verdwijnen.
‘Pietje Potlood’, zo wordt de 58 meter hoge watertoren in buurtschap De Meije, liefkozend door streekgenoten genoemd. In 1931 wordt de toren gebouwd en blijft al die tijd in dienst voor de berging van water. Maar aan die functie komt nu dus een eind. Voor bewoners uit de omgeving is de toren een begrip.

‘Vroeger als kind liep ik ook al langs deze watertoren. Pietje Potlood, dat is een begrip hier’, zegt een 71-jarige dame die aan het wandelen is. Het rijksmonument is ook herkenningspunt voor fietsers en mensen die er met een bootje varen.

‘Tegenwoordig zijn er heel moderne pomptechnieken om druk op waterleidingen te houden’, verklaart een woordvoerder van Aosen de aankomende sluiting. Wanneer de watertoren buiten bedrijf wordt gesteld, is niet duidelijk. ‘We gaan de toren op den duur verkopen’, aldus de woordvoerder.

In overleg met omwonenden en de gemeente wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. ‘Dat zal een lastig en moeilijk proces worden, omdat het object in ‘the middle of nowhere’ staat en er bijvoorbeeld weinig parkeervoorzieningen zijn.’

Naar nu blijkt is het niet gelukt om “Pietje Potlood” een nieuwe bestemming te geven. Aosen heeft dan ook besloten om de watertoren te verkopen aan een Chinese miljardair en verzamelaar van watertorens. De heer Yuren Jie heeft al tientallen watertorens verzameld in zijn waterpretpark in stad  Da Xiaohua.

Morgen gaat een team specialisten beginnen met de ontmanteling van “Pietje Potlood” Het zal een paar weken duren maar dan is de beeldbepalende watertoren voorgoed verdwenen.

 

 X