Plassengebied gesloten voor vracht- en landbouwverkeer

De regels voor zwaar verkeer in het Reeuwijkse Plassengebied worden aangepast: in plaats van een verbod op gewicht wordt het een verbod op al het vracht- en landbouwverkeer.
Om het kwetsbare Plassengebied leefbaar en verkeersveilig te houden, is het gebied al jarenlang verboden toegang voor te breed en te zwaar verkeer. Verschillende bedrijven hebben een ontheffing geregeld, maar een groot deel van de circa 80 te grote voertuigen die nu per dag door het gebied rijden, doet dit zonder toestemming.

Handhaving van de regel blijkt lastig. Zo is een lege vrachtwagen een stuk lichter dan een geladen wagen; dit is ter plekke lastig te controleren. Daarom worden de regels aangepast: in plaats van een verbod op gewicht, wordt het een verbod op al het vracht- en landbouwverkeer. Zo kunnen BOA’s en politie de categorie van het voertuig controleren en daarop makkelijker handhaven. Daarnaast blijft het verbod op voertuigen breder dan 2,2 meter van kracht, vanwege brede aanhangers en campers.

De aanpassing van de regel gaat in wanneer het eerder aangekondigde camerasysteem in het Plassengebied geïnstalleerd is. Voor bedrijven die al van oudsher opereren vanuit het Plassengebied valt de impact van deze wijziging mee. Bijna al hun vracht- en landbouwverkeer is zwaarder dan de nu toegestane 10 ton, of breder dan de nu toegestane 2,2 meter. Zij vragen nu dus al een ontheffing aan om het Plassengebied in te kunnen. Ook met de nieuwe regeling blijft het aanvragen van een ontheffing mogelijk. Op bodegraven-reeuwijk.nl/verkeersontheffingen is hier meer informatie over te vinden.

Advertentie