20190424_115513

Predikant A. Baas in gemeente Bodegraven

“Ik vind het hier en daar nog spannend, maar bovenal heb ik er zin in!”, antwoordt A. Baas op de vraag hoe hij de overstap van Amstelveen naar Bodegraven heeft ervaren. Sinds maart is hij predikant in de Hervormde Gemeente van Bodegraven-Nieuwerbrug. “Bodegraven heeft een mooie dorpskern zo langs de Oude Rijn, we genieten erg van de omgeving!”
De omgeving was al bekend vanwege het wonen in Gouda en later Benthuizen. “We wonen hier prachtig! Fietsen en wandelen is iets wat we graag doen en dat kan hier erg goed. We zitten natuurlijk midden in het Groene Hart en dichtbij de Reeuwijkse Plassen..”. Hij valt even stil, begint te lachen en zegt dan: “En ik houd erg van kaas, daar kan ik hier ook wel iets mee!”.

Mensenmens

Ontspannen gaat hij verder: “We mogen als gemeente wel wat meer naar elkaar om kijken. Niet alleen binnen de kerk, maar ook als dorpelingen. Mensen zijn niet gemaakt om eenzaam te zijn, maar om tweezaam te zijn. Je hebt iemand nodig. Man, vrouw, vriend, vriendin. We moeten samen huilen, maar ook samen lachen. Dat heb ik van jongs af aan al in me zitten”, vertelt hij. “Ik ben een echt mensenmens. Opgegroeid met twee broers en drie zussen. Getrouwd met de jongste uit een gezin met tien kinderen. Altijd gezelligheid en mensen om me heen, dat ging heus niet altijd goed, maar je zorgt voor elkaar.”.

“De gemeente is als een gezin. Je vecht af en toe met elkaar, maar maakt het ook weer goed omdat God onverdiend goed is voor ons.”

Of hij vanwege die liefde voor mensen ook predikant is geworden? “Dat liep wel even anders. Op de één of andere manier heb ik al vanaf mijn puberteit het verlangen gehad om predikant te worden, maar ik duwde het weg. Wilde er niet aan toegeven. Ik ben vervolgens begonnen met de lerarenopleiding aan de Pabo, waar ik ook mijn vrouw heb ontmoet. Ik zat op kamers met een vriend en bleef zo af en toe een weekend alleen over. Dan heb je tijd om na te denken, om wat boeken te lezen. God heeft mij nogmaals geroepen en ik kon niets anders dan antwoorden. Ik ben na een jaar gestopt met de Pabo en ben begonnen aan de opleiding Theologie. In september ben ik al weer 35 jaar predikant!”. Naast het ‘mensenmens’ zijn, houdt hij ook van dingen delen. Dat blijkt wel uit de vele verhalen die hij passievol vertelt. “Ik houd van communiceren met mensen, ontvangen en weer geven. Het is een samenspel en bij iedereen weer anders”.

Tekst gaat door onder foto. 


Bevestiging Hervormde gemeente Bodegraven-Nieuwerbrug door zoon P. Baas

Wens

“Ik hoop dat we allemaal ons steentje bijdragen aan een goed samenleven”, sluit hij af. “De gemeente, kerkelijk en niet kerkelijk, is als een gezin. Je vecht af en toe met elkaar, maar maakt het ook weer goed. God is onverdiend goed voor ons. Barmhartigheid; het naar elkaar luisteren en omzien naar elkaar. Dat moet weer terug komen en dat wens ik Bodegraven toe. Doe maar gewoon, zet je masker af en wees jezelf.”

Door: Els Maarleveld

X