IMG_0659

ReBo-er van de week: Adrie Schouten

De van origine Krimpenaar komt uit een schippersfamilie en is op het water geboren. Toen zijn dochter ter wereld kwam landde hij met zijn gezin in Bodegraven: “ik had geen zin om haar naar een internaat te doen. Toen kwam deze baan, brugwachter, op mijn pad.” Inmiddels kennen vele Bodegraven-Reeuwijkers de ReBo-er van deze week: Adrie Schouten!
Naam: Adrie Schouten

Leeftijd: “66 en vier maanden”

Woonsituatie: “Ik woon aan de Rijnkade, met mijn vrouw Connie en hond Saartje”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Dat ik hier brugwachter geweest ben, al bijna dertig jaar. Ik ben nu gestopt, dat moest, omdat ik met pensioen ben gegaan op 17 april. Dat vind ik vreemd; ik heb hier bijna dertig jaar gelopen, dat is niet niks!” Hoe hij er op terugkijkt? “Het waren hele mooie jaren, je beleeft van alles: mooie jachten komen voorbij en als je vriendelijk bent, dan zijn mensen ook vriendelijk terug.”

2. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Dat was verleden jaar. De brug moest open, en daar kwam een vrouw aan met een klein kindje. Die begon te huilen omdat de bomen dichtgingen, de wereld was te klein! Dus ik liep er naartoe, en vroeg: ‘waarom huil je nou?’.” ze antwoordde: ‘ik ben zo bang!’. Dus ik zeg: ‘ik sta veel dichter bij de brug, en ik ben toch ook veilig?’ Het kind was gelijk stil. Toen vertelde de moeder; ‘je doet precies hetzelfde bij mijn dochter, wat je bij mij gedaan hebt vroeger!” zo vertelt de brugwachter. Ook vindt hij zijn oud-werkgevers van het Hoogheemraadschap “toppie mensen”. Hij noemt meer. “Toen mensen van de bootjes hun medicijnen waren vergeten gingen we met de auto naar Woerden om ze bij hen thuis op te halen. Zo hobbel je een eind verder. Ook Sinterklaas was altijd hartstikke leuk om te doen. Ik kan een boek schrijven hoor, wie weet!”

Verder koestert hij goede herinneringen aan de geheimen die hem toevertrouwd werden door de gedeputeerden die hij mocht meevoeren in het directievaartuig van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. “Dijkgraaf zei altijd dat ik altijd overal mijn mond over kon houden, dus hij kon vrij praten over alles. Een soort beroepsgeheim. Dat vond ik altijd heel leuk.”

3. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Nou, ik heb het druk genoeg. Ik heb zelf ook een jachtje. Daar ben ik veel mee bezig. Op de jachthaven in Woerden ben ik actief met de evenementencommissie en als havencommissaris, en noem maar op. Ook heb ik een hobby: modelbouw. Dat is meestal een winterproject. In de zomer ben ik meer buiten, want ik ben een buitenmens, heel mijn leven al.”

4. Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn vrouw Connie en mijn dochter Monica. Dat gaat gewoon vanzelf. Geven en nemen. In oktober zijn mijn vrouw en ik 45 jaar getrouwd.”

Met dochter Monica

5. Wat was je droom vroeger en is deze werkelijkheid geworden?

“Ik heb een mooie tijd gehad met varen, en dit is ook een prachtige tijd geweest” noemt hij over zijn jaren als brugwachter. “Dit was wel mijn droom dan. Varen zit in het bloed. Ik ben op het water geboren, we hebben een hele schippersfamilie.”

6. Wat doe je graag in je vrije tijd?

Hij noemt de plannen: “Als mijn vrouw klaar is met werken over twee jaar, dan start ik in mei de motor en komen we in oktober terug, bij wijze van. Dan gaan we saampjes door Nederland heen dobberen met de boot: Friesland, Drenthe, Groningen, of de andere kant op zoals Limburg.” In vrije weken en weekenden maakt het tweetal ook graag een tochtje op het water.

Bij Sail Amsterdam

7. Welke (nieuws)gebeurtenis is je het meest bijgebleven in Bodegraven-Reeuwijk?

“Twee jaar geleden heb ik een vrouw uit de sluis gered die zelfmoord wilde plegen, dat was heel heftig.” 

8. Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Eigenlijk ieder persoon. Je moet altijd de goede dingen van de mens onthouden, en de slechte dingen overboord gooien, zeg ik altijd. Daar moet je eens over nadenken!” lacht hij. “Je moet er een beetje omheen wandelen, ik heb met niemand herrie.”

9. Waar kom je graag/wat zijn je favoriete plekken in Bodegraven-Reeuwijk?

“Mijn huis, ik woon aan het water, en daar heb je het verhaal al weer; ik ben dan met bootjes bezig. Bij Fort Wierickeschans lig ik graag met mijn boot.”

10. Wat kijk je graag op Netflix/YouTube/TV?

“Ik kijk veel televisie. Ik bekijk graag het nieuws, De Rijdende Rechter en RTV Rijnmond. Ik kom ook uit die streek.”

11. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Dat ze op de brug niet zo hard rijden. Dat heb ik iedere dag meegemaakt, vooral ’s avonds.”

X