IMG_9802

ReBo-er van de week: Bert Uithol

Hij is een actief Bodegraver, en velen zullen hem kennen van zijn werkzame periode van 38 jaar bij de Goede Herdersschool in Bodegraven. Hij is een echt familiemens, en brengt dan ook veel tijd met zijn (klein)kinderen en vrouw door. Ook komt hij er achter dat hij meer tradities heeft dan hij dacht.
Naam: Bert Uithol

Leeftijd: 63

Woonsituatie: “Samen met mijn vrouw Marry in Bodegraven”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat veel mensen mij kennen van mijn werk; ik ben 38 jaar schoolmeester geweest op de Goede Herdersschool. Daarnaast heb ik gevoetbald bij Rohda. Ik was ook leider toen mijn zoon daar voetbalde.” aldus Uithol die in Bodegraven is geboren, op zijn derde is verhuisd naar Ede en met zijn 21e jaar weer naar Bodegraven kwam voor zijn werk op school.

2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“De dagen dat Marry werkt klus ik een beetje. Woensdag komen mijn kleindochters, en donderdag mijn kleinzoons. Dan kook ik voor de hele bups, dan eten ze lekker en doen we een spelletje. Vrijdag is steeds verschillend. Zaterdag en zondag is een dag voor ons samen en gaan we er op uit met de fiets of scooter.”

Hij vond het “heerlijk” om te stoppen bij zijn werk, omdat “niks meer moet”. Hij vervulde veel verschillende taken in het onderwijs, zoals leraar, adjunct-directeur en intern begeleider. “Het leukste en meest uitdagende aan het vak is om voor alle kinderen een handleiding te vinden.” Een minpunt vindt hij dat “er veel te veel moet, wat ook de reden is dat ik er mee gestopt ben. Er wordt hard aan kinderen getrokken, terwijl je soms best wat meer geduld mag hebben.”

3. Op welke school zat je?

“Ik heb op de kleuterschool gezeten. Toen heb ik de mavo gedaan, daarna de havo, en toen de Pedagogische Academie op de Veluwe.” Toen hij weer in Bodegraven kwam om te werken voelde het als “thuiskomen. Uithol is geen vreemde naam hier. Ik heb als kind ook veel gelogeerd in Reeuwijk bij familie, om te vissen.”

We konden niet zo goed voetballen, maar we hadden het ‘beregezellig’

4. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Ik heb mijn hele leven gevoetbald; zowel in Ede en hier in Bodegraven.” Hij vertelt over een “berucht elftal”, met allemaal schoolmeesters: Rohda 6. “We konden niet zo goed voetballen, maar we hadden het ‘bere-gezellig’. De derde helft was het leukst. Ook deed ik nog een tijdje aan zaalvoetbal. Toen ik uiteindelijk gestopt ben met voetballen ben ik in de avonduren gaan volleyballen, bij RVB. Ook heb ik nog getennist bij Botesa.”

5. Waar ben je het meest trots op?

“Mijn gezin. Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Wij zijn wat dat betreft echt familiemensen, mijn (klein)kinderen wonen ook allemaal op het dorp en we zien elkaar heel veel. Er is altijd wat te doen bij opa; ik heb een bootje voor ze, een surfplank, we doen aan beestjes vangen, vissen, spelletjes doen.” Hij noemt nog iets. “Het schuurtje dat ik zelf gebouwd heb. Ik vond knutselen als kind al leuk.”

6. Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik doe veel dingen, zoals racefietsen, vaak samen met mijn zoon. Ook speel ik gitaar. Sinds twee jaar hebben Marry en ik een scooter; dan rijden we in de rondte door het Groene Hart.” Daarnaast houdt hij van vissen met een groep vrienden. Ook biljart ik tegenwoordig; één van mijn vismaten heeft op het industrieterrein een bedrijfsunit gekocht. De bovenverdieping hebben we omgebouwd tot een ‘Snoekenpub.”

7. Aan welke vakantie beleefde jij de mooiste herinneringen en waarom?

Hij heeft veel jaarlijks terugkerende vakanties op de planning; “In het begin van het jaar gaan we altijd met onze (klein)kinderen op wintersport, de hele bups gaat mee, met vrienden, zoals Gijs Knevel. Heerlijk.” Ook benoemt hij hoe hij samen met Marry jaarlijks naar Griekenland gaat, en met een viertal vrienden in Nederland vakantie viert. “Zelf ga ik altijd nog een week naar Ierland om te vissen, op de oceaan. Dat is echt ‘wow’. In de zomervakantie gaan we met het hele gezin met drie caravans naar Frankrijk. Maar thuis vinden we het ook heerlijk.” noemt hij nog.

8. Waar kom je graag/wat zijn je favoriete plekken in Bodegraven-Reeuwijk?

“Het park hierachter is de reden dat we dit huis genomen hebben; ik vind dit wel een favoriet plekje, alles bij de hand, mijn kinderen en kleinkinderen hebben het er ook naar hun zin.”

9. Wat kijk je graag op Youtube, Netflix, tv?

“Ik vind Voetbal International heel leuk van Veronica, Marry vindt het niks, maar ik kijk er graag naar. Ik vind veel films en series leuk. Spanning in films vind ik mooi, maar daar wringt het tussen ons”, lacht hij naar Marry. “Ook kijk ik ‘s avonds graag naar Op1.”

10. Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

“Dat je in mensen moet investeren, en niet in spullen. Wij hebben altijd veel tijd en energie in onze kinderen gestopt, en nu ook in onze kleinkinderen. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Ook dingen nemen zoals ze zijn.” Hij spreekt over zijn meer dan 50 jaar oude caravan, waar ze nog steeds mee op vakantie gaan. “Het gaat niet om de caravan, maar om de mensen met wie we op vakantie gaan!”

11. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Wij zijn geen types die zich constant aan dingen ergeren: als iemand vindt dat hij of zij een huis moet bouwen, moet die dat doen. Dat is omdenken; een vaardigheid die ik iedereen gun; dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.”X