ReBo-er van de Week: Bianca van Rijn-Wolswijk

Bianca sluit zich niet zomaar aan bij nieuwe initiatieven, maar verzint en organiseert ze vooral graag; van kofferbakmarkt, ‘Blingo’ tot mozaïekbank samen met anderen. Ze is een spil in het verbinden van creatievelingen, professionals en bezoekers in Waarder, met als belangrijk middelpunt het Huis van Alles – maar soms toch ook per toeval een toevallig gesprek in de Plus. Als ze zich heeft beziggehouden met communicatie en het verzinnen van nieuwe activiteiten, wandelt ze graag door de natuur van de gemeente om weer op te laden. Om vervolgens weer terug te komen met een nieuw idee.
Naam: Bianca van Rijn-Wolswijk

Leeftijd: 44

Woonsituatie: “In Waarder, ik ben gelukkig getrouwd met Erwin en trotse moeder van vier zoons.”

Favoriete drankje: “Cola Light. Soms gezellig een wijntje”.

Bianca met haar man Erwin

Er ontstaan gewoon heel mooie, verbindende dingen, waardoor er naar elkaar omgekeken wordt.

1.WAAR KENNEN MENSEN JOU VAN?

“Van mijn geboortedorp Bodegraven. Mijn vader en opa waren rasechte Bodegravers. Maar nu vooral van het Huis van Alles Waarder denk ik.”. Ze is er nu zo’n vier tot vijf jaar actief mee bezig.. Ze kwam er terecht ‘via via’, “dat begint hier meestal bij de PLUS.” Daar spreken mensen me aan. Ze sloot zich aan bij de Programmaraad, om vanuit daar het Huis van Alles te ontwikkelen in Waarder. “Het concept spreekt me aan omdat het bedoeld is voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond, geloof of leeftijd. Je ziet ook in de praktijk dat dat werkt.” Ze noemt voorbeelden. “Buiten het feit dat samen koffie drinken gezellig is komen er ook mensen die eenzaam of alleen zijn langs. Je ziet mensen die elkaar daar ontmoeten later ook privé afspreken, vriendschappen ontstaan, of als iemand opgenomen wordt in het ziekenhuis, wordt hij/ zij bezocht. Er ontstaan gewoon heel mooie, verbindende dingen, waardoor er meer naar elkaar omgekeken wordt.”

2. HOE ZIET EEN DAG ER VOOR JOU UIT?

“Elke dag is weer heel anders. Ik ben welzijnsmedewerker bij een zorgcentrum. Dan doe ik iets leuks met de kinderen, het huishouden, de tuin, of ik bedenk een activiteit of online campagne voor het Huis van Alles.” Bianca is verantwoordelijk voor de PR, reclame, contacten leggen met kranten en nieuwsplatforms. Ook ontwerpt ze flyers die de aandacht trekken, en beheert ze sociale media. Daarnaast bedenkt en organiseert ze steeds weer opnieuw activiteiten voor in het Huis van Alles, zoals een zangworkshop of kofferbakmarkt. Pas hebben ze het “darttoernooi voor het eerst geïntroduceerd. Er waren 13 mensen, dat is voor Waardense begrippen succesvol.” Ook de ‘Blingo’ (Bingo met Bling Bling) is voor herhaling vatbaar: “het was enorm gezellig en om een vervolg werd gevraagd.”

Het Huis van Alles-team bij de Blingo

 

Op de Kerstfair

3. WELKE ACTIVITEITEN ONDERNEEM JE IN JE VRIJE TIJD?

“Ik zing in Bodegraven bij Alegrià. Ook mag ik graag hardlopen, wandelen of fietsen bij de Reeuwijkse Plassen.” Verder spendeert ze tijd in de buurt van haar familie. “Ik doe graag boodschappen in Bodegraven, waar mijn moeder woont. Verder mag ik graag schilderen, winkelen, naar een concert, het zwembad of de plassen gaan.”

Het één moet het ander niet uitsluiten, alles kan naast elkaar bestaan

4. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Allereerst natuurlijk op onze kinderen.”

“Een aantal jaren geleden heb ik me met vriendin Colette Groot sportief & financieel met persoonlijke missie ingezet voor Alpe D’HuZes/ KWF. Maar nu op dit moment toch wel op het feit dat we Huis van Alles in Waarder op de kaart hebben gezet, met anderen van de Programmaraad. Ik hoor het ook van verschillende mensen binnen de gemeente. Je zet iets moois neer voor de samenleving, dat vind ik belangrijk.” Mensen komen steeds meer zelf met ideeën.” Met de tijd van nu meegaan vindt ze ook belangrijk, in plaats van blijven hangen in ‘het oude stramien”. “Het één moet het ander niet uitsluiten, alles kan best naast elkaar bestaan.”

Prijsuitreiking Jeu de Boules toernooi

5. WAT KIJK JE GRAAG OP YOUTUBE, NETFLIX, TV, OF WELKE BOEKEN LEES JE GRAAG?

“Ik kijk niet zo heel veel televisie, wel graag films, zoals Schindler’s List, Shakhawn Redemption. Biografieën van beroemde mensen vind ik ook altijd interessant, het is mooi om te zien wat mensen drijft.” Verder luister ik graag muziek op Spotify/ YouTube, vooral uit mijn jeugd: van Nederpop tot Queen.” Boeken lees ik graag spannende boeken van Karin Slaughter & Nico French.”

6. WELKE PERSOON INSPIREERT JOU IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

Mijn moeder Rina. “Ondanks tegenslag en verlies geeft ze nooit op. Ze is sterk en heeft heel veel doorzettingsvermogen, dat is een mooi voorbeeld.”

Naast haar moeder noemt Bianca ook “Leonne Dikmans” als inspiratiebron. De twee werken nauw samen, en zijn goed op elkaar ingespeeld. “Zij is eigenlijk de aansturend dame bij ons.  We vullen elkaar aan, we zijn altijd positief, willen vooruitdenken, dat inspireert mij wel. Iemand die altijd openstaat om samen nieuwe ideeën uit te werken, taken te verdelen, en vervolgens ook echt neer te zetten. Dat geeft veel positieve energie en plezier.”

Een ander succesvol project: de zwerfboekenkast

7. WELK VRIJWILLIGERSWERK of project ZOU JE NOG WILLEN DOEN?

“Een groot evenement opzetten voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk lijkt me leuk. Recent heb ik deelgenomen aan een zeer geslaagd korenfestival in het Evertshuis. Dat is een goed voorbeeld hiervan. Wellicht een evenement met muziek en artiesten, een groot opgezette fair of een gezellig festival bij de Reeuwijkse Plassen, waar iedereen naartoe kan en plezier aan beleeft.”

Ook is Bianca, erg enthousiast over het lopende project “de mozaïekbank voor Waarder” om een ontmoetingsplek te creëren in Waarder, “want die is er niet”. Daar zijn we een crowdfundactie voor gestart, we hebben al veel donaties via verschillende kanalen ontvangen. Waarvoor onze dank aan de bewoners, kringloop Reeuwijk, Plus Hoogendoorn en diverse gemeente fondsen. We laten de bewoners ook meedenken over het ontwerp. Inmiddels zijn de financiën zo goed als rond. En zijn we aan het ontwerpen begonnen. We laten we de bank eerst plaatsen bij een boerderij hier in Waarder. Binnenkort gaan we starten om de bank te mozaïeken volgens het ontwerp. Met iedereen die dit leuk vindt om te doen. Ook buiten Waarder is men van harte welkom. Vervolgens willen we hem laten plaatsen bij de entree van het Huis van Alles, en dan een spetterend feest hiervoor organiseren.”

Bianca met Leonne bij de (nu nog mini-)mozaïekbank

Het was wel echt een eyeopener; niet dromen, maar doen

8. WAT IS EEN BELANGRIJKE LEVENSLES VOOR JOU GEWEEST?

“Tragisch genoeg toch wel de dood van mijn lieve vader. Hij is in 2016 overleden in drie maanden tijd, aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Dat heeft mij met de neus op de feiten gedrukt: geniet, leef de dag met een lach. Ik ben heel erg van; neem alle leuke dingen die op je pad komen met beide handen aan, geniet van je leven. Het was echt een eyeopener. Stel je dromen niet uit voor later, maar leef ze.”

9. WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“De Reeuwijkse Plassen. Als je de juiste tijdstippen uitkiest is het er heerlijk rustig. Ik mag er graag wandelen of hardlopen, elke keer ontdek ik iets moois in de omgeving, ik vind dat echt wel één van de mooiste plekken.”

10. WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN ALS JE BURGEMEESTER WAS?

“Duidelijkere communicatie, waar mensen terecht kunnen als ze tegen bepaalde vraagstukken aanlopen.” Dit merkt ze bijvoorbeeld in haar werkzaamheden als vrijwilliger “Soms moeten wij zes keer bellen/ mailen voor we de juiste persoon aan de lijn hebben voor een vraagstuk. Ook privé heb ik dit vaak moeten ervaren. Ik weet dat ze hun best doen, maar het is niet altijd genoeg, duidelijk, vlot of werkt efficiënt. Ook mag er meer groen op straat, en meer groenstroken in de wijk. Wellicht kan er een jeugdhonk komen voor alle jongeren in Waarder. Dat is er niet, en dat creëert verveling. Het zou goed zijn als de gemeente een soort tweede ‘Zon’ [een jongerencentrum in Bodegraven] kan creëren in Waarder.” Ze komt opnieuw met de creativiteit die ze ook volop benut in haar werk, en komt met ideeën: “een SOOS-avond, een graffiti-workshop, iets waardoor zij hun talenten kunnen benutten. Dat zou heel mooi voor hen zijn.”

Op de koffieochtend. Bianca is altijd geïnteresseerd in contact rondom het Huis van Alles. Ze is te bereiken via: waarder@huisvanalles.nl

 

Groenworkshop met Puur Sfeer

Door: Anne van Schothorst

Advertentie