ReBo-er van de week: Hans van Dijk

Hij is actief, muzikaal en lang bekend geweest als Sinterklaas in Bodegraven. Ook begon hij vroeg met werken, en doet hij dit nog steeds in zijn eigen bedrijf bij Van Dijk Gevelsteen. De ReBo-er van deze week is: Hans van Dijk!
Naam: Hans van Dijk

Leeftijd: 71

Woonsituatie: “Ik ben getrouwd met Ada de Jong, onze jongens zijn alledrie het huis uit.”

1. Waar kennen mensen jou van?

Hij lacht. “Ik ben een echte Bodegraver. Van oudsher had ik een grote vriendenkring; en ook heb ik veel muziek gemaakt. Dat doe ik nog, ik ben drummer. We hadden vroeger in Bodegraven een band; Stage Act, met muziek van de Beatles en de Rolling Stones. Tot vijf jaar terug hebben we daar nog mee gespeeld tijdens de Najaarsmarkt, op de vrijdagavond in het Evertshuis.” Van Dijk begon als tiener in de schoolband, met vrienden die hij kende van de destijds Groen van Prinsterer Mulo.

Van Dijk was ook lang actief in een bekende traditie: “Ik ben 25 jaar de intocht-Sinterklaas geweest. Dat was geweldig; ik ken veel mensen, maar veel mensen herkenden mij niet als Sinterklaas. Ik sprak toen mensen aan; en die dachten: ‘hoe ken je mij?’. Ik heb ook jaren bij Rohda’76 gevoetbald, en ik ben actief geweest in het kerkwerk hier; de Emmaüskerk. Met een aantal mensen maken we daar muziek en begeleiden wij soms ook tijdens de kerkdienst; de huisgospelband.”

2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Ik werk nog steeds. Ik heb mijn eigen bedrijf; dat heet van Dijk Gevelsteen B. V. Wij verkopen stenen en dakpannen voor de bouw. We hebben net een nieuw bedrijfspand gebouwd bij Rijnhoek; daar gaan we aankomende weken naar verhuizen. Vanaf december zijn we operationeel in het nieuwe pand. Dan ga ik mij terugtrekken; mijn zoon gaat verder, maar ik blijf nog wel actief.”

3. Op welke school zat je?

“Ik ben begonnen op de Verhoeff-Rollmanschool, toen deed ik de Groen van Prinstererer Mavo. Daarna heb ik nog een jaar of vijf de Handels-avondschool in Gouda gedaan.” Dit deed hij naast zijn werk bij Van Tol. “Ik heb altijd een voorkeur voor handel gehad.”

4. Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn vrouw eigenlijk; die heeft mij altijd gesteund. Toen ik in 1993 voor mezelf begon; had ik de steun van mijn vrouw hard nodig. Je begint met niks, met drie kleine jongens. Mijn vrouw hielp ook met het werk; administratief, financieel. Die heeft mij altijd gesteund, daar ben ik trots op. En uiteraard op het nieuwe eigen pand en ook dat mijn zoon daar nu verder gaat met het bedrijf.” Het bedrijf bestaat inmiddels zo’n 27 jaar.

5. Hoe heeft corona jouw leven het meest veranderd?

“Wij hebben gelukkig geen corona in de familie. Wij zijn gezond en fit, maar je hoort ook situaties van mensen die je goed kent waar corona wel ingeslagen heeft. Dat maakt impact. Je ziet dat ook in Bodegraven; het dorp is gewoon uitgestorven. Je ziet dat mensen sociale contacten missen. Ik denk dat als we wat meer naar elkaar omkijken; dat het wat plezieriger zou zijn.”

6. Wat doe je in je vrije tijd?

“Muziek. Mijn leven bestaat voor een groot deel uit muziek.” Het is naast werk zijn grootste hobby. “Ik vind het heerlijk om zelf muziek te maken; te drummen, begeleiden, enzovoorts. Thuis lekker met een boek, een glas wijn, met muziek, daar kom ik eigenlijk te weinig aan toe. Ook ga ik een aantal keer per week naar Fit Living Well. Ik vind het fijn om een beetje fit te blijven.”

7. Wat weten de meeste mensen niet van je?

“Ik denk dat ik bij veel mensen wel druk overkom; maar ik kan thuis ook rustig zijn, en lekker lezen; Herman Brusselmans bijvoorbeeld. Niet te zwaar, niet te serieus; leuke humoristische boeken. Maar als ik in gezelschap ben wil ik graag plezier hebben of een hapje eten. Ik moet altijd mensen om me heen hebben.”

8. Waar kom je graag/wat zijn je favoriete plekken in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik vind zelf dat ik in de mooiste straat van Bodegraven woon; de Burgemeester Le Coultrestraat. De bomen staan mooi in bloei met bloesem in de lente; dan zie je mensen fotograferen. We hopen hier oud te worden. Ik vind het Reeuwijkse Hout prachtig als je aan het water loopt, de Nieuwkoopse Plassen, en de Meije; je hebt zoveel mooie plekjes in je directe omgeving.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Als ik burgemeester zou zijn dan denk ik dat we eerst is goed op de portomonnee moeten gaan passen. Ik denk dat we een ‘artikel 12 gemeente’ worden, en onder controle komen te staan. Ik denk dat we aan sommige dingen hebben uitgegeven waar we het geld niet voor hadden. Wat ik ook jammer vind is dat het Evertshuis zo zwaar onder vuur ligt. Ik vind het heel belangrijk dat het Evertshuis hier blijft. Het is een erfenis met als doel er een cultureel centrum van te maken; dat dreigt nu door alle financiële ontwikkelingen te gaan sluiten. Ik ondersteun van harte de briefkaartactie om het Evertshuis te behouden.

Van Dijk schreef eerder al eens een brief met een idee over het Evertshuis. “De kern van het voorstel was dat ze wat efficiënter om zouden moeten gaan met de horeca in het Evertshuis; zodat ze ook wat terugverdienen.” Ook wil Van Dijk meer ruimte voor ondernemers. “Waarom mag Jurgen van De Munt geen afhaalactie doen, en Mc Donalds wel? De afhaalactie werd van Jurgen verboden via de politie onder het mom dat er geen vergunning was aangevraagd. Dan vind ik dat de burgemeester achter de mensen moet staan; en moet opkomen voor de ondernemers. Ik zou meer zichtbaar zijn en meer mijn stempel trachten te drukken op de gemeente, en meer de ondernemers steunen.”X