IMG_0032

ReBo-er van de week: Jan Streefland

Muziek is wat hem drijft, net als zijn energie iedere dag, en zijn wil om “niks verloren [te] laten gaan”. Hij wil de sfeer uit de jaren ’70 tot en met ’90 terugbrengen, net als positiviteit ten tijde van de corona crisis. De ReBo-er van deze week is: Jan Streefland!
Naam: Jan Streefland

Leeftijd: 60

Woonsituatie: “Met Constantine woon ik samen sinds een jaar of vijf, en dat doen we hier [in Bodegraven] met alle plezier. En met poes Deejee.”

Toen besefte ik pas wat ik aan het doen was

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat veel mensen mij kennen van plaatjes draaien.” Hij vertelt hoe hij in 1982 begon met de muziek in zijn slaapkamer, meedeed aan een landelijke DJ-wedstrijd met 600 deelnemers, en op zijn 22e een auto won maar had nog geen rijbewijs. Hij kwam terecht bij Radio 2 en 3. “De eerste uitzending herinner ik mij nog wel, ik hoorde een minuut voordat het programma zou starten dat er ongeveer een miljoen luisteraars zouden zijn. Toen besefte ik pas wat ik aan het doen was. Mijn eerste woorden waren ‘eh’, het kwam er gewoon niet uit!” Streefland deed meer, zoals ‘draaien’ in de weekenden, van De Herberg in Reeuwijk tot de clubs in Rotterdam. Daarna opende hij een feestcafé in Breda, waar hij erg druk mee was.

Toen deze verkocht werd, dacht Streefland alle schepen achter zich verbrand te hebben. “Ik dacht, nou ja, het zal wel afgelopen zijn.” Echter, nu heeft hij het drukker dan ooit. Zo draait hij op bedrijfsfeesten, in feestcafe’s, bruiloften maar ook 25-jarige huwelijken van echtparen waar hij toen ook heeft opgetreden. Maar ook organiseert hij 2x per jaar de grootste 70’s 80s90s reunie van Zuid Holland in Flora Boskoop en is in gesprek met een concern om het disco-party.nl concept landelijk uit te rollen”

2. Op welke school zat je?

“Ik heb twee jaar Verhoeff Rollmanschool gedaan, vier jaar Beatrixschool, daarna Groen van Prinsterer Mavo, en toen de MTS.”

3. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Met mijn bedrijfje disco-party.nl organiseer ik 70’s, 80’s en 90’s feesten; met videoclips, vinylplaatjes; alles wat nodig is om de sfeer uit die jaren terug te brengen. Streefland doet meer. Ten tijde van corona is hij vaker te horen op RadioExtraGold.nl; van maandag tot vrijdag, tussen 8:00 en 9:00 met onder andere de Feel Good Morning Radio Show. “Toen de Covid toestand begon was er veel negativiteit. Die [show] is alleen maar positief. Het is om de dag lekker te beginnen.” Ook spreekt hij films en reclamespotjes in. Verder heeft hij samen met Constantine een radioprogramma “Radio Fem” voor medewerkers bij Ferm Werk, waar zij beiden presenteren.

Tijdens de corona crisis bedacht Streefland iets nieuws: disco-partythuis.nl. Daarmee komt hij langs voor een “knus feestje in de tuin of onder het balkon, rekening houdend met de RIVM regelgeving. Inclusief, licht, geluid een aangeklede dj booth en een programma wat is afgestemd op het feestje.”

4. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Ik heb op Botesa gezeten, maar ik vond de bar gezelliger dan de tennisbaan!”

5. Waar ben je het meest trots op?

“Hoeveel dingen mag ik noemen? Ik ben trots op mijn kinderen, kleindochter, op Constantine, haar sterke band met India en de mensen die ze daar geholpen heeft. Ik ben ook wel trots op, -en ik erger me ook wel eens-, maar ik ben ook trots op Nederland. Hoe we er ons op dit moment doorheen slaan. Ik ben niet trots op mensen die dat willen ondermijnen met anti-zwarte piet en andere groepen. Men probeert ons soms iets in de schoenen te schuiven, wat niet klopt. Daar erger ik me wel aan, maarja, zo is er altijd wat.”

6. wat weten de meeste mensen niet van je?

“Muziek is altijd wel een dingetje geweest. Als ik plaatjes kocht in mijn jonge jaren; dan zag ik de dansende mensen al voor me, terwijl ik nog nooit had gedraaid. Het is begonnen met een discootje hier in Bodegraven: Disco Pluto.

Ook vertelt hij over de ‘piratentijd’ toen hij 20 was; met illegale radiozenders. “We hadden Radio Populair hier in Bodegraven, maar hadden geen idee of er ook luisteraars waren” Daar bedachten ze iets op. “Je kon een bos bloemen winnen door het licht in het huis aan en uit te doen. Toen reden we in een auto door Bodegraven, om te kijken of er licht aan en uit ging – voor ons een teken dat er geluisterd werd.”

7. Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

“Ik vind dat iedere dag eigenlijk wel de moeite waard geweest moet zijn op het moment dat je in slaap valt; dat je iets rijker bent, een tevreden gevoel hebt. Naarmate je ouder wordt kom je erachter; het gaat een keer stoppen; je wilt niks verloren laten gaan. Maar dat heb ik al heel lang in mijn leven, dat geeft ook wel eens een onrustig gevoel; er meer uithalen dan er in zit. Maar slapen kan altijd nog.”

8. Aan welke vakantie beleefde jij de mooiste herinneringen en waarom?

“India en Ibiza. India omdat het een cultuur is die je als westerling wil proberen te begrijpen; maar ik heb geleerd dat je dat niet moet proberen. Ibiza is meer relaxt, de stad is leuk, het leven heeft daar een ander tempo. We zijn daar naar Armin van Buuren geweest, echt supervet.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Ik zou de horeca anders inrichten; het is nu verbeterd met de terrassen die we hebben op het Raadhuisplein; maar in mijn ogen kan het nog veel beter.” Hij noemt hoe hij een horeca plein zou willen rond de Hervormde Kerk. “Ook zou ik iedereen graag aan het werk brengen en zou ik oude gebouwen in stand willen houden.”

De Najaarsmarkt zou ik terugbrengen naar een iets dorpser karakter. Knusser. Het is mooi als er één dorpsfeest voor jong en oud jaarlijks georganiseerd zou kunnen worden. Voor kleintjes die nog niet naar bed hoeven tot 80-plussers.” Hij noemt dat hij het belangrijk vindt om lokale mensen, in te zetten op een lokaal feest zoals een geluidsman of artiest. “Het mag best iets kneuteriger, Bodegraven is een dorp.” Ook wil hij de “maximum snelheid binnen bebouwde kom controleren – het gaat bv bij de burgemeester Crolesbrug wel regelmatig erg hard.”

 X