6ed45d85-7c74-4c32-98c4-62b2c1510f54 (1)

ReBo-er van de Week: Jan Vergeer

Hij is vader van twee kinderen, raadslid en fractievoorzitter van het CDA en voormalig actief lid van de KPJ. Het is iemand die positief is, van positiviteit houdt en eigenlijk “alles heeft wat zijn hartje begeert.” De ReBo-er van deze week is: Jan Vergeer. 
Naam: Jan Vergeer

Leeftijd: 34

Woonsituatie: Getrouwd met Tanja, twee kinderen: Sepp en Wout

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ze kunnen mij in eerste instantie kennen als oud-voorzitter van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren), een jongerenvereniging in het dorp die evenementen en feesten organiseert voor de jeugd.” Inmiddels is hij geen lid meer, maar hij kent nog wel veel mensen van toen. “Dat is een gezellige en leuke club waar je een enorm netwerk aan overhoudt, een mooie tijd om op terug te kijken. Via de KPJ ben ik in de politiek gerold.” Vergeer had al veel contact met de gemeenteraad omdat ze destijds een plek zochten om de KPJ te vestigen. “Die missie is geslaagd, tijd voor een nieuwe generatie.” Hij is nu raadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeente.

2. Wat doe je nu in het dagelijks leven?

“Ik ben vader van twee kinderen, daar beginnen we dan maar mee”, vertelt hij. Hij doet meer: “Ik werk bij de gemeente Kaag en Braassem en daar ben ik strategisch adviseur. Ik adviseer de burgemeester en de wethouder op zaken die zich voordoen. Hier in de gemeente ben ik raadslid in de avonduren.” Ook is hij actief in sport. “Ik houd van hardlopen, dat doe ik graag een paar keer per week. Ik vind het ontzettend leuk om met de jongens mee te gaan naar voetbal en ik ben ook leider van het team van mijn oudste zoon, bij ESTO.” De interesse in voetbal hebben zijn zoons niet van een vreemde. “Ik heb zelf 25 jaar gevoetbald in Zegveld”, zegt Vergeer, die oorspronkelijk uit de Meije komt maar uiteindelijk introk bij zijn vrouw, toen nog vriendin, die al in Bodegraven woonde.

3. Wat bindt jou aan Bodegraven-Reeuwijk?

“Wat niet? Ik heb hier alles wat mijn hartje begeert. Het netwerk, familie, vrienden en kennissen. Ik vind het hier heerlijk, je hebt hier alles in het dorp, ik zou geen reden kunnen bedenken om ergens anders te gaan wonen.”

4. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Ik heb heel veel goede herinneringen, maar wat ik prachtig vond was de tijd bij de KPJ. De kleine dingen maar ook de grote evenementen, zoals feesten bij het Hippisch Centrum in de bak van de manege. Daar kwam toen een houten vloer in en soms ook een band en daar kwam dan een groot feest.” Vergeer hielp veel met organiseren, hij zat in het bestuur. “Met het bestuur van tien organiseerden we dat met veel vrijwilligers. Ik heb er echt prachtige herinneringen aan.”

Hij kan nog iets noemen; het raadswerk. “Het is heel mooi als je ergens voor strijdt en je ergens hard voor maakt en dat je dan ziet dat het resultaat oplevert. Een voorbeeld daarvan is dat we ons de afgelopen twee jaar hard hebben gemaakt voor de fietsveiligheid. Dat is voor mij echt een speerpunt geweest. Fietsen is niet alleen gezond, maar het is ook belangrijk dat kinderen en ouderen voor wie de fiets vaak nog het enige middel is van vervoer, veilig de weg op kunnen.” De onderzoeken naar de oversteekplaatsen bij de N11 en A12 zijn een de aanleiding daarvoor geweest. “Als je ziet hoe de knelpunten het afgelopen jaar zijn opgepakt en ziet dat het dan verbetert; dat zijn wel prachtige dingen. We zijn nog niet klaar maar het is mooi om te zien dat je echt iets kunt bereiken.”

5. Welke (nieuws) gebeurtenis in Bodegraven-Reeuwijk is je het meest bijgebleven

“Wat ik nog altijd mooi vind, en dat haal ik soms ook nog wel eens aan, was het opvangen van die vluchtelingenstroom in 2015. Er waren zo veel vluchtelingen die deze kant op kwamen. Ik ben nog steeds trots op dat we met de gemeente onze nek hebben uitgestoken en 120 mensen hebben opgevangen. Dat was last minute: de mensen opvangen, eten geven en bedden regelen. Ook als ik kijk hoe groot de saamhorigheid was hier binnen Bodegraven en de bereidwilligheid om te helpen zoals de vrijwilligers die kwamen vragen ‘Kan ik iets doen?’, mensen die eten meenamen uit de supermarkt en kinderen die knuffels meebrachten. Dat vond ik wel echt, ondanks de treurige aanleiding, een mooie actie. Het is mooi om te zien wat daar gebeurde.”

Schouders eronder en we doen het

6. Welke persoon inspireert jou uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Zo..”, zegt hij, en hij denkt even na. “Dan moet je ook kijken naar wie juist niet inspireert”, bedenkt hij. Na dit denkwerk komt hij tot zijn antwoord: “Ik houd ontzettend van positieve mensen. Ik houd niet van mensen die overal commentaar op hebben en op elk Facebookbericht een negatieve reactie moeten geven. Juist mensen die zich belangeloos inzetten voor elkaar waardeer ik enorm. Bijvoorbeeld de vrijwilligers van de Vakantiespelen, de LimesRun van Patrick Bouwer voor KiKa en Bruisend Reeuwijk. Er zijn altijd tientallen vrijwilligers, bijvoorbeeld bij de Najaarsmarkt.

Als je nu alleen al kijkt naar deze weken, dat vind ik wel heel mooi. Vooral die positiviteit” benadrukt hij: “‘Schouders eronder en we doen het’. En dan wordt er gemopperd op de jeugd van tegenwoordig, maar moet je eens kijken wat er rondloopt bij de Vakantiespelen: jongeren van onze gemeente die verantwoordelijkheid nemen voor 1200 kinderen, ga er maar eens aan staan!”

ga er maar eens aan staan!

7. Waar kom je graag/favoriete plekken?

“Ik kom dus uit de Meije, ik ben een boeren zoon, dat trekt me nog steeds. Ik fiets graag en loop hard op de Boerderijweg, de Oud-Bodegraafseweg en de Meije zelf. Dat vind ik prachtig”, vertelt Vergeer, die ook aan de Meijeloop meedeed. “Ik houd van het buiten zijn, van de natuur. Er wordt altijd geringschattend gedaan over de agrariërs maar zij zijn de betrouwbaarste, de goedkoopste en de beste natuurbeheerders die je je kunt wensen!”

Die onbevangenheid, daar word ik echt blij van

8. Waar word je nu blij van in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik word van heel veel dingen blij. Waar word ik nou specifiek blij van?” vraagt hij zich af. “Ik wil niet steeds terugkomen op de leuke evenementen die worden georganiseerd. Ik kan heel veel dingen verzinnen, maar dat is cliché. Ik word er vooral gewoon heel blij van om leuke dingen te doen met mijn kinderen. Als ik met die mannetjes voor de poort sta bij de Vakantiespelen en je ziet die verwachtingsvolle blikken in de ogen van ‘wat gaat er dit keer gebeuren?’ en je ziet ze dan uitgeput onder de verf weer thuis komen, dat vind ik heerlijk. Of bij het voetballen. Voor de wedstrijd denken ze dat ze Messi zijn, dan hebben ze 12-0 verloren, is het een seconde stil in de kleedkamer en dan komen de praatjes weer terug. Die onbevangenheid, daar word ik echt blij van.”

9. Wat mis je in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik denk dat we hier ontzettend veel hebben, zoals de A12 en de N11, het station, veel winkels en dat wordt gelukkig nog meer, goede scholen en mooie evenementen”, somt hij op. Toch kan hij iets noemen. “Wat we zouden kunnen gebruiken is dat het politiebureau terugkomt. Een politiebureau op zich lost niks op, maar als er meer politie op de been is zou dat Bodegraven wel ten goede komen. We zijn aantrekkelijk voor criminaliteit, dus ik denk dat dat wel goed zou zijn. Nu is de aanrijtijd langer, de politie is niet altijd in de buurt.”

10. Welke Bodegraven-Reeuwijker verdient er volgens jou een lintje?

“Mijn vrouw. Ik ben heel veel weg en op pad, maar zij zorgt er voor dat alles bestierd en geregeld wordt en dat er altijd aandacht is voor iedereen. Ze zorgt voor dingen als boterhammen in de trommel, en ze werkt daarnaast keihard als intern begeleider op een basisschool. Ze is de drijvende kracht achter het gezin.”

11. Denk je dat je ooit zult verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik zou geen een reden kunnen bedenken waarom, ik kan het me niet voorstellen.”

12. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

“Nu weet ik dat de burgemeester alles leest, dus nu moet ik natuurlijk zeggen dat het een goede burgemeester is, anders krijg ik bij de vergaderingen het woord niet meer!” grapt hij. Dan bedenkt hij iets wat hij zou veranderen. “Ik denk dat ik de raadsvergaderingen zou halveren qua tijd, dat lijkt me heerlijk. Hoeveel woorden sommige mensen nodig hebben om exact hetzelfde te zeggen als hun voorganger..” denkt hij hardop. “En ik zou als burgemeester de eerstvolgende raadsvergadering beginnen met het trakteren van taart, dan ben ik helemaal blij! Kijken of hij het doet..”, lacht hij.

Door: Anne van Schothorst

X