IMG_0978

ReBo-er van de week: Robèrt Smits

Hij komt “van buiten” uit Dordrecht, maar is gaandeweg een bekendheid geworden in Bodegraven-Reeuwijk. Zo kun je hem niet alleen kennen van zijn tijd als wethouder van GroenLinks, maar ook van zijn grote interesse in anderen of de natuur. Toch is niet alles bekend, en zal hij verschillende dingen delen als ReBo-er van de week: Robèrt Smits!
Naam: Robèrt Smits

Leeftijd: 57

Woonsituatie: Getrouwd met Sonja, twee kinderen: Eline (24) en Jonas (22)

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk van het wethouderschap en GroenLinks. Dat heeft me zoveel contacten gebracht. Ik kwam hier gewoon als onbekend figuur werken. Andrélon had een vacature op het research lab” waar Smits kwam werken als ontwikkelaar van haarverzorgingsproducten. Via via kwam hij in de milieuraad te Bodegraven. “Voor je het weet ben je Raadslid.”

Dit jaar mei moest Smits stoppen als wethouder, door oplopende schulden in de gemeente en hoge kosten bij Jeugdzorg. “Ik had er twee jaar aan gewerkt, en zag niet dat er iets ging veranderen. De politieke druk werd zo hoog, en het werd persoonlijk. Ik heb nu wat levenservaring, en dan weet je; dit ga ik niet lang meer volhouden.” Zijn tijd als lid bij de gemeente heeft hij ervaren als “heel boeiend. Je concentreert je op de dingen die je leuk vindt, en die bij je kleur passen.”

2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Aan het begin van de week maak ik een planning, en ik probeer minimaal één of twee mensen te spreken op een dag.” Smits is op zoek naar vacatures en heeft verschillende sollicitaties lopen. “Ik heb ook een loopbaancoach die ik wekelijks spreek. Maar de dag begint met ontbijt en een krantje. Ik probeer overdag te sporten, om mijn conditie op pijl te houden. Dan gaat zo’n dag snel.”

3. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Ik train bij GreenHealth, we hebben een familieabonnement.”

4. Wat weten de meeste mensen niet van je?

“Ik ben basketballer geweest, in de topsport.” Op zijn elfde startte hij, en op zijn 18e trad hij toe tot de Eredivisie, waar hij tot zijn 33e bleef spelen.

“Sport, zeker teamsport, brengt heel veel kwaliteiten met zich mee. Er zijn regels, je wint en verliest; allemaal zaken die ook in het dagelijks leven spelen. Ik heb er veel aan gehad, voor later in de maatschappij. Ik heb nu verloren, want ik ben geen wethouder meer.” Of hij dat echt zet als verliezen? “Ja, je hebt voor jezelf het beeld ‘ik heb zeven jaar in de Raad gezeten, dus ik mag nu ook in het bestuur zitten’. Dat is als een kroon op het werk. Als je na twee jaar eruit moet stappen, voelt dat toch als een soort verlies. Dat had je niet voor ogen. Dat is als een basketbalwedstrijd, je verliest soms. Maar ik heb geleerd; je moet naar de volgende wedstrijd. Opstaan, trainen, toekomstperspectief zien, en voor iets nieuws gaan.”

5. Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben trots op mijn gezin, dat we hier zijn komen wonen en dat onze kinderen fijn en veilig opgegroeid zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet.”

Als je in mijn huis kijkt zie je al wat voor figuur ik ben

6. Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik kijk naar NBA (National Basketball Association) uit Amerika als het even kan, zeker in de finales. Ook ben ik veel met duurzaamheid bezig. Als je in mijn huis kijkt zie je al wat voor figuur ik ben: groen, kleur, bloemen, natuur. Ik fiets ook veel; mijn grote hobby.” Ook is hij recent begonnen met zanglessen: “Ik zing Nederlandstalige liedjes. Ik ben net begonnen hoor; het is nu een beetje gevoel krijgen. En ik speel al vanaf mijn vierde accordeon.”

Smits trad op in orkest Dordts Accordeoncentrum en reisde door Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. “Dat heb ik heel lang gedaan.” Smits’ vader had een muziekschool en was accordeon-leraar

7. Welk (vrijwillig) project of vrijwilligerswerk zou je nog willen doen?

“Als vrijwilligerswerk zou ik de culturele kant van de gemeente willen laten zien. Het Evertshuis vind ik heel mooi; die creatieve kant van mensen moet een plek hebben in de gemeente. Het Evertshuis is een belangrijke plek om dat allemaal bij elkaar te brengen.”

8.Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Broos de Groot. Die heeft mij min of meer bij de partij gehaald. Hij zat bij de Milieuraad en zit nu nog steeds in de Historische Kring; de geschiedenis van ons dorp is bij hem in goede handen. Als ik iets niet weet, vraag ik het altijd aan hem, hij is echt begaan met de gemeente. Altijd vanuit een positieve insteek, en met waardering.”

9. Wat kijk je graag op youtube, Netflix, tv?

“Op Netflix kijken Sonja en ik nu naar Homeland, we zijn bijna klaar. Op mijn lijstje staat nog de nieuwe film van David Attenborough, over de toekomst van de wereld. Het heet: A life on our planet.” Robèrt en Sonja staan open voor goede suggesties als Homeland straks klaar is, zo voegt hij later nog toe.

10. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Als je iets wil veranderen moet je eigenlijk bij de gemeenteraad zijn”, legt hij uit. “Als gemeentebestuur zou ik nieuwe scholen bouwen waar geen signatuur aan hangt, waar iedereen bij elkaar komt. Het maakt de samenleving denk ik mooi als kinderen al vroeg leren om iedereen te respecteren om zijn doen en laten, geloof, armoede of rijkdom. Als je niet gelooft is het bijvoorbeeld heel mooi dat je weet wat het geloof voor een ander betekent.”

“Ik zou ook willen dat elk kind veel buiten komt en veel sport. Ik heb me echt verbaasd hoeveel kinderen uit onze gemeente in de jeugdzorg zitten. Volgens mij moeten we de zorg dichtbij onze inwoners organiseren en vooral op tijd weten hoe we ze zo goed mogelijk kunnen helpen en hoe we ouders hierbij kunnen ondersteunen. Zij hebben hier een belangrijke verantwoordelijke taak in.”

“Verder wens ik iedereen een goede gezondheid toe in deze knotsgekke tijd waar we hopelijk snel en goed doorheen komen. Veel geluk!”

 
 

X