IMG_0590

Ruud Kooistra over zijn nieuwste kalender

Voor het derde jaar op rij brengt Ruud Kooistra zijn kalender ‘Mooi Bodegraven’ uit. De kalender, die ook voor 2017 en 2018 is uitgegeven staat voor 2019 opnieuw vol met foto’s, gemaakt door Kooistra. Hij, zijn vrouw en hond Harry wandelen al sinds zeven jaar vaak door Bodegraven. Met zijn camera om zijn nek is hij altijd paraat om een mooie foto te schieten.
Op zijn Facebook-pagina Mooi Bodegraven, die Kooistra in augustus 2016 heeft opgericht, houdt hij Bodegraven op de hoogte van wat hij allemaal tegenkomt. “Ik heb de pagina opgezet omdat ik en mijn vrouw veel met Harry, de hond, liepen. Inmiddels zijn er al 1200 volgers. Dat is leuk en dan houd je het ook een beetje exclusief.” 

Er komt veel langs op de pagina. “Ik laat zien waar ik gewandeld heb, zoals een rondje Vlietkade, het Limes-park of rondje om de kerk”, zegt Kooistra. “Of ik maak een foto van een persoon met zijn kraam en dan schrijf ik mijn ervaringen er bij. Ook dat komt op de pagina”. Daarnaast maakt hij portretfoto’s van mensen die hij tegenkomt in Bodegraven.“Elke middag lopen we een uurtje. Ook ‘s ochtends om half acht een halfuur, en ‘s avonds om 5 uur een kwartiertje. ‘s Avonds om half 10 ook nog een halfuur. Dan neem ik de camera altijd mee. Negen van de tien keer is er niks te fotograferen maar die ene keer wel.”

“Het idee om een kalender te maken van alle foto’s kwam omdat ik op een gegeven moment zo veel foto’s had, en dacht: misschien willen mensen ze wel aan de muur hebben. Ik had er zo veel. Toen was het zoeken welke de mooiste waren.”“Het is nog een heel werk om de juiste foto’s te selecteren”, zegt Kooistra, terwijl hij de kalenders laat zien. Voor hem liggen de kalenders, waaronder de nieuwste voor 2019. Het zijn veel verschillende foto’s met voor iedere Bodegraver herkenbare plaatsen in Bodegraven. 

“Er zijn al kalenders naar Amerika gegaan. Ook gaan er elk jaar één of twee naar Zeeland, ze gaan door het hele land. Er ging er ook één naar Delft. Die worden vrijwel altijd besteld door oud-Bodegravers, die nog iets van Bodegraven aan de muur willen hebben hangen.”

Waar hij zijn inspiratie vandaan haalt? “Soms ben ik gericht op zoek, bijvoorbeeld als alle bomen in bloei zijn. Maar meestal lopen we gewoon door het dorp en wat ik dan zie zet ik op de foto. Ik wil elke keer laten zien dat Bodegraven mooi is. Dat kan ik op deze manier mooi promoten en laten zien”.Of hij er trots op is? “Ja, toch wel. De foto’s worden elk jaar mooier. Ik heb geen ervaring als fotograaf, maar ik probeer de mooie dingen te zien en die op de foto te zetten. Je leert door te doen.”

De kalender is via de Facebook-pagina Mooi Bodegraven te koop, voor €17,50.

Door: Anne van Schothorst

 X