Tristan Kroone podium C014949

Talentvolle karter Tristan Kroone weer een stapje dichter bij WK in Le Mans

GENK – Dat hij dit seizoen een enorme progressie boekt in de IAME X30 Mini Parilla-klasse, laat karter Tristan Kroone zien door steeds weer fraaie uitslagen te rijden. Na zijn podiumplaats tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap in Venray werd de elfjarige rijder uit Bodegraven zondag in Genk derde in het dagklassement van het GK4-kampioenschap. Opnieuw een podiumplaats dus, en opnieuw de bevestiging dat hij op de goede weg is zijn grote doel voor dit seizoen te halen: het wereldkampioenschap in Le Mans.
Dit was een beetje onverwacht”, bekende Tristan. “Na de kwalificatie ging een aantal rijders nog een stukje harder dan ik. Maar het bleek dat de carburateur net te arm stond; toen wist ik dat er nog hoop was voor de races.”

Dat bleek terecht, want Tristan knalde naar de respectievelijk derde, derde en vierde plaats in de heats en legde zo beslag op de derde plaats in het dagklassement. Daarmee deed hij dus uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap. In de KNAF Cup, het strijdtoneel voor het Nederlands en het Belgisch kampioenschap X30, is hij ook voortvarend bezig. Daar pakte hij begin juli in Venray knap de tweede plaats in het dagklassement van het NK. Zo kwam hij weer een stap dichter in de buurt van een WK-ticket.

Ik wil echt zo graag naar het WK. In Ostricourt moet het gaan gebeuren”, doelde hij op de volgende ronde van de IAME X30 Benelux Cup, die gehouden wordt in Frankrijk. Daar worden de tickets voor het WK uitgereikt. “We zoeken er nog budget voor, en ik hoop zo dat dat lukt. Het is belangrijkste en mooiste evenement van het jaar. Voor mij is dit mijn laatste jaar in de Mini Parilla-klasse (volgend jaar stapt hij over naar de Junioren-klasse, red.) en ik wil het jaar graag mooi afsluiten.”

In Le Mans, waar het WK traditioneel wordt gehouden, strijden in oktober ruim vijfhonderd rijders uit zo’n 45 landen uit de hele wereld om de wereldtitel voor karts met een IAME X30-motor. Voor Tristan zou het zijn debuut op het WK worden. “Ik heb nog nooit op die baan gereden. Ik heb er alleen weleens filmpjes van bekeken.”

Aan zijn voorbereiding zal het niet liggen. Tristan rijdt een flink programma om zoveel mogelijk meters te maken, daarmee zoveel mogelijk te leren en om zoveel mogelijk wedstrijdritme op te doen. Zo rijdt hij behalve het GK4-kampioenschap ook het Benelux-kampioenschap. Mocht hij in Le Mans acte de présence geven, dan komt hij op 22 races dit jaar. “Ik wil graag het maximale uit mijn laatste jaar bij de Mini’s halen. En ik wil het beste uit mezelf halen. Het gaat ook steeds beter. Zo had ik vandaag de snelste raceronde in race twee. Met de snelheid zit het dus zeker wel goed. Nu moet ik de puntjes op de i gaan zetten met het oog op het WK!”

Punten voor de WK halen en bij de eerst drie eindigen is één! Om dan ook nog het benodigde budget te vinden is twéé! Om daar bij het WK in Le Mans te kunnen rijden, is Tristan dus nog hard op zoek naar budget. “Ik heb al een aantal sponsoren en nu er meer mensen van onze droom weten, komen er steeds meer reacties. Hopelijk gaat het lukken en kan ik meedoen aan het WK”, aldus Tristan. Geïnteresseerden kunnen zich melden via facebook.com/tristankroonejuniorkartdriver.

Tristan Kroone wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stirlings Oil Nederland, SP Tools, PdB Racing, Ringelberg Autoverhuur, Van Ettikhoven Grondverzet en BG Tuning.

Foto’s: Bas Kaligis

Ingezonden bericht

 X