“Volgend jaar wellicht 5000 zonnepalen in het gras”

Robèrt Smits is sinds dit voorjaar wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hij houdt zich bezig met thema’s als Duurzaamheid, Jeugd, Cultuur, Natuur en Dierenwelzijn. De afgelopen periode mochten inwoners op pad met de nieuwe wethouder van GroenLinks. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van hem. Zo heeft Robèrt deze week het 196e zonnepaneel mogen neerleggen op het dak van Zalencentrum de Brug in Reeuwijk. Ook zijn er ideeën om zonnepanelen in het gras te plaatsen.




Zalencentrum de Brug is duurzaam bezig. Wat vind je daarvan?

“Het mooie is dat zalencentrum De Brug zelf zo bezig is met duurzaam zijn. De mensen die werken bij zalencentrum De Brug zijn heel slim bezig. Met de inkomsten van de verhuur van het gebouw betalen ze hun medewerkers en investeren ze. In dit geval hebben ze dus geïnvesteerd in zonnepanelen. De medewerkers hebben alles zelf op poten gezet wat betreft de zonnepanelen. Ontzettend knap.”

Is het slim om in zonnepanelen te investeren?

“Bij de Miljoenennota die gisteren werd gepresenteerd werd bekend dat de gasprijs €0,03 per m3 omhoog gaat. Elektriciteit daarentegen, gaat met € 0,0072 per kWh naar beneden. Dus binnenkort is het slimmer om relatief meer elektriciteit te gebruiken dan gas. Zonnepanelen zijn dan dus nog veel effectiever. Ik kan iedereen dus aanraden om zonnepanelen aan te schaffen.”

Wat nou als je thuis geen zonnepanelen kunt leggen?

“Bij mij thuis kunnen ook geen zonnepanelen gelegd worden. Ik doe mee met de Postcoderoos, die hebben rond de 200 zonnepanelen in Reeuwijk liggen en daarvan heb ik er 10 gekocht. Die liggen op dit moment op het dak van de bibliotheek in Reeuwijk. Postcoderoos heeft alles geregeld en ik krijg aanschafbelasting en energiebelasting terug. En natuurlijk krijg ik de vergoeding voor de energie die mijn zonnepanelen leveren. Binnen 8 jaar verdien ik dit dan terug en kan ik winst maken.”

Kun je iets vertellen over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?

“Bij de McDonalds aan de Goudseweg in Bodegraven heb je een groot grasveld waar niks mee gebeurt. Daar moet de Bodegravenboog komen, maar dat gaat waarschijnlijk nog wel een jaar of 10 duren. Als we daar nu eens een zonneweide van maken. Het is een geschikte plek omdat iedereen die het dorp binnen komt rijden met de auto, ziet dat wij als gemeente werken aan een duurzaam Bodegraven-Reeuwijk. Er is waarschijnlijk ruimte voor duizenden zonnepanelen. Maar in principe wil de gemeente als eerste kijken naar plekken waar de natuur niet verstoord wordt. Wel is het al mogelijk om een zonneweide te maken waar ook koeien en schapen kunnen lopen. De zonnepanelen staan dan zo hoog, dat het vee eronderdoor kan lopen.”

Hoe lang duurt het nog voordat de plannen uitgevoerd worden?

“Het is zeker mogelijk dat we voor het eind van volgend jaar een zonneweide klaar kunnen hebben. Het is ook niet zo moeilijk. Alleen het business model moet nog bepaald worden.”

Zonnepanelen in het Reeuwijkse Hout, is dat mogelijk?

“Bij het Reeuwijkse Hout is een grote parkeerplaats. Het zou voor mij een wens zijn als daar zou het bijvoorbeeld kunnen dat de zonnepanelen de parkeerplaats overkoepelen. Op die manier wordt er stroom opgewekt en kunnen de auto’s in de schaduw staan.”

Zelfvoorzienend Bodegraven-Reeuwijk straks?

“We willen ook graag dat de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk groter wordt, zodat wij als gemeente onze eigen energie kunnen opwekken. In Duitsland gebeurt dat al heel veel, daar staan veel windmolens en zonneweides in allerlei gemeentes.”

Waar haalt de gemeente straks energie vandaan?

“Ook de gemeente is duurzaam bezig door een duurzaam project te starten. In overeenstemming met Koemans Verpakkingen langs de A12 in Bodegraven komen op het dak zo’n 1900 zonnepanelen. De stroom die daar wordt opgewekt gebruiken wij op het gemeentehuis. Op het dak van het gemeentehuis is het niet mogelijk om ze neer te leggen. Een win-win situatie.”

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank