49132470_2144234375793400_7771308246219882496_n

Vuurwerk voor de meeste huisdieren geen pretje

Met oud en nieuw in het vooruitzicht kan het verstandig zijn nu al eventuele maatregelen te treffen wanneer jouw hond extreem bang voor vuurwerk is. Onder vuurwerkangst verstaan we een overdreven angstreactie op knallen, waaronder vuurwerk. Elk dier kan schrikken van knallen, dat is normaal. Maar zo’n schrikreactie dooft normaal gesproken binnen enkele minuten weer uit. In het geval van vuurwerkangst gebeurt dat laatste niet en blijft de hond zeer angstig.
De uitingen van angst kunnen variëren van onrust tot hijgen, bibberen, niet willen eten of ontlasten, onzindelijkheid, afsluiten, slopen, zelfverwonding en totale paniek. Omdat het een emotie betreft kan je jouw hond niet straffen voor zijn uiting van angst. Wel kan je troost bieden en een veilige omgeving creëren.  Het negeren van angst is achterhaald en wordt afgeraden. Laat jouw hond merken dat je er voor hem bent.

Hieronder volgen nog wat praktische tips van Dierenarts Praktijk Bodegraven

Zorg dat jouw hond zowel binnen als buiten niet kan vluchten, jij bent zijn veilige haven!
Houdt de hond te allen tijde onder toezicht.
Sluit gordijnen/rolluiken, doe verlichting aan en zet radio of tv aan (ook wanneer de hond alleen laat in de periode voor oud en nieuw).
Zorg voor voldoende afleiding.
Stop eventueel watjes in de oren om het geluid te dempen.
Neem eventueel een andere hond in huis of mee tijdens de wandeling die ECHT NIET bang is.
Laat de hond alleen uit in gebieden waar vuurwerk verboden is.
Zorg dat de hond identificeerbaar is d.m.v. chip of adres penning.
Laat de hond eventueel in de tuin uit.
Maak 31 december ruim voor 10.00 uur een extra lange wandeling zodat de hond moe en voldaan is (uiteraard in een gebied waar vuurwerk verboden is).
Straf de hond NOOIT (ook niet als hij onzindelijk is of dingen in huis sloopt).
Blijf zelf te allen tijde rustig, hier heeft uw hond het meeste aan.

KAT:

Een kat uit angst vaak op een andere manier. Katten zullen trachten te vluchten en zich te verstoppen. Hier kan je op in spelen door te voorkomen dat ze weg van huis kunnen vluchten, maar wel in huis kunnen vluchten en zich kunnen verstoppen. Met andere woorden: Houdt katten een aantal dagen voor en na oud jaar binnen. Zorg voor een veilig schuilplekje met voer, drinkwater en de kattenbak dichtbij.

 

 X