We kunnen met elkaar lezen en schrijven: Maar taal staat niet op zich

Taal heb je nodig om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Om het leren van de Nederlandse taal extra te ondersteunen heeft SAM vrijwillige taalcoaches die daarbij helpen. Bij SAM zijn ruim 50 taalcoaches aangesloten met 56 matches met nieuwkomers.




Drie en een half jaar geleden is een “uit de hand gelopen” bewonersinitiatief om nieuwkomers te helpen met taal terecht gekomen bij SAM. De organisator van dat project zag dat het te groot werd en dat enige professionalisering gewenst was. Hij is verschillende organisaties langs gegaan en SAM heeft hem met open armen ontvangen.

Goed beslagen ten ijs

Een taalcoach ondersteunt een nieuwkomer met het leren van de taal. Hiervoor is de taalcoach opgeleid met een training van Taal voor het Leven van de Stichting Lezen & Schrijven. In deze training wordt uitgebreid uitgelegd wat de achtergronden zijn van de doelgroep, wat het verschil is tussen Nederlands als 1e taal en Nederlands al 2e taal. ( NT1 en NT2), de taalcoach krijgt ook een bewustwording door inlevingsopdrachten die tijdens de training gegeven worden. Hoe begeleid je specifiek het spreken, lezen en schrijven. Ook worden er methoden besproken die gebruikt kunnen worden tijdens de coaching. De taalcoaches komen dus goed beslagen ten ijs.

Match

De coördinator doet de intakes met de hulpvragers en taalcoaches en koppelt hen aan elkaar als een geschikte match mogelijk is. In bijna 2 jaar zijn 100 intakes gedaan en 100 matches die geslaagd zijn. Daarvan heeft de helft zijn doel bereikt en de andere helft wordt nog gecoacht. Nu zijn er ruim 50 taalcoaches actief en ook daar zit wisseling in. Afgelopen 2 jaar zijn zo’n 75 verschillende taalcoaches actief geweest, die allemaal met grote motivatie en bevlogenheid iets willen betekenen voor (nieuwe) medebewoners van onze gemeente.

De coördinator Josefien Kroon is tevens trainer van de taalcoaches. Zij is zelf NT2 docent en kan de taalcoaches goed adviseren wat zij met hun deelnemer kunnen gaan doen. Ook docenten van de taalscholen kunnen goed aangeven waar hun cursist extra mee zou kunnen oefenen. Het afgelopen jaar is die samenwerking verstevigd.
Josefien Kroon speelt ook een rol bij het adviseren van de vrijwilligers van Kids&Koffie, een activiteit voor moeders met kinderen jonger dan 4 jaar om inburgeren beter mogelijk te maken. Tijdens de Kids&Koffie wordt er groepsgewijs spelenderwijs met taal geoefend.

Instrument

Josefien licht toe: ‘Taal is meer dan alleen maar taal, het is een belangrijk instrument om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Het deelnemen aan de samenleving kan veilig gebeuren met waardevol vrijwilligerswerk. Het is ontzettend fijn dat dit project hangt aan de kapstok van het brede aanbod van SAM en deel uit maakt van het maatjesproject Samen Sterk. De lijntjes zijn kort naar mijn collega’s van SAM die als sociaal makelaar een goed zicht hebben op de vragen in onze gemeente en ook de contacten hebben om de mensen te kunnen plaatsen als vrijwilliger of taalstage”.
Veel vrijwilligers doen meerdere dingen bij SAM waardoor ook zij een belangrijke rol spelen bij de participatie van de deelnemers in onze gemeente omdat zij goede wegwijzers zijn.

Maatje

Een goed voorbeeld daarvan is, dat een nieuwkomer ingezet is als maatje van een andere nieuwkomer. De een wat eenzaam, de ander nog meer beperkt in de kennis van het Nederlands. Het maatje is een vrouw die zelf een taalcoach heeft om haar taalniveau te verhogen, maar met haar niveau prima een ander kan helpen. En samen uit een isolement komen. Ook de activiteiten die inde Huizen van Alles plaats vinden dragen daar aan bij. Het wekelijkse koken waar nieuwkomers aan mee doen. Of hulp bij de huiswerkklas waar een hoogopgeleide nieuwkomer een rol speelde.
Kortom een heel nuttig project, dat leeft en de laatste jaren uitgebouwd is tot een goedlopende, niet meer weg te denken ontmoeting in onze gemeente.

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank