Win een geveltuin en help het klimaat in uw buurt

Wilt u ook meer groen in de straat? De gemeente legt dit jaar bij 25 woningen gratis een geveltuintje aan. Meld u uiterlijk 7 oktober aan!
Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van een woning. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Ze fleuren de buurt op. Een geveltuin heeft ook nog andere voordelen. Het regenwater kan sneller de grond in, waardoor er minder wateroverlast is bij zware buien. Groenblijvende klimplanten tegen uw gevel houden uw huis koel in de zomer en zorgen er in de winter voor dat de muur niet te veel afkoelt. Een dicht betegelde straat geeft in de zomer meer hitte af dan een straat met meer groen. Daarbij trekken bloemen en planten vlinders, insecten en vogels aan. Een geveltuin is dus goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

U kunt zelf een geveltuin aanleggen. Hiervoor heeft u geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels. Die vindt u via bodegraven-reeuwijk.nl/geveltuinen.

Aan spelregels voldoen

Dit jaar geven we 25 geveltuinen weg, helemaal gratis. De gemeente legt de geveltuin aan; haalt de stenen eruit, verruilt het zand voor tuinaarde en maakt het netjes. U kunt daarna zelf uw eigen plantjes poten en verzorgen. Het enige wat u hoeft te doen, is te bekijken of u aan de spelregels voor een geveltuin voldoet. Zo moet de stoep bijvoorbeeld voldoende breed blijven na aanleg van de geveltuin. Voldoet u aan de spelregels? Stuur dan een berichtje naar klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl met als onderwerp: actie geveltuin. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer en voeg een foto toe van de plek waar de geveltuin precies moet komen. Aanmelden kan tot en met 7 oktober 2022.

Loting bij veel animo

Mochten er meer dan 25 aanmeldingen zijn, dan gaan we loten. Doet u samen met u buren mee? Dan maakt u dubbel kans: u krijgt beiden een geveltuin als één van de twee wordt ingeloot. De geveltuintjes worden in de laatste twee weken van oktober aangelegd. Het najaar is immers een prima tijd om een (gevel)tuintje aan te leggen.

Bron: Gemeente

Advertentie