bramportretfoto

Column: Even Niets

In deze vakantietijd hoef je niet te staan in de trein en er zijn geen files, behalve op warme dagen naar het strand. Vakantie betekent dat je je werkplek tijdelijk leeg maakt. Je bent er even niet. Voor sommige mensen is dat moeilijk want we zijn voortdurend online bereikbaar. Gelukkig dringt ook in steeds meer bedrijven door dat je werknemers echt rust moet gunnen, want als je te veel van mensen vraagt, valt de één na de ander uit.
Het risico van vakantie is dat we te veel willen: ver op reis en van alles beleven, want je wil die vrije weken optimaal benutten. Maar juist ‘even niets’ schijnt heel gezond te zijn: een half uurtje later je bed uit, even rommelen zonder dat er iets af moet, slenteren door een winkelstraat, een ommetje door het bos of langs het water, zomaar wat bladeren in een krant of een tijdschrift. We noemen dat: je hoofd leeg maken en van al dit soort dingen knapt onze bovenkamer enorm op.

Er is een mooi verhaal over chemicus Friedrich August Kekulé. Hij was op zoek naar de structuur van benzeen en in de winter van 1861-1862 zat hij half te slapen voor de open haard. Toen droomde hij over een slang die in z’n eigen staart beet en zo kwam hij op het idee van de ringstructuur van benzeen. Dat idee bleek te kloppen; dus een ontdekking door gewoon een poosje niets te doen.

Het bijbelse scheppingsverhaal vertelt dat God ‘uit niets’ de hemel en de aarde maakte. Dat is wel een fascinerende gedachte; dat de Allerhoogste tijdens een soort eeuwige vakantie heeft bedacht dat er iets moest komen en Hij maakte licht, sterrenstelsels, zon, maan en onze aarde, zeeën, bergen, laagland en rivieren, vissen en vogels, dieren en mensen.

Dus als je even afstand neemt van je werk en van je drukte -misschien vertrek je zelfs een poosje uit ons geliefde Bodegraven- dan ben je in het goede gezelschap van uitvinders en de Schepper en kan je daarna hopelijk met nieuwe ideeën, nieuwe energie en creativiteit weer aan de slag.

(Keerzijde: voor wie afhankelijk is van zorg en activiteiten die door anderen georganiseerd worden kan de zomertijd juist een periode van extra leegte zijn. Daarom laten onze diakenen hun koffieochtend in de zomer gewoon doorgaan. Er zijn vast meer van dit soort goede plannen.)

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

X