Green_apple

Wat zijn de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen in de sport?

Dat wij twee vrouwen zijn wil niet direct zeggen dat wij het standaard afleggen tegen een man in een sportieve uitdaging. Sterker nog, door onze vele sporturen kunnen wij menig man aan. Toch merk je vaak dat mannen in basis net wat sterker of sneller zijn dan vrouwen. In deze column leggen wij de fysieke verschillen van mannen en vrouwen aan jullie uit.
  • De absolute spierkracht van een man is ongeveer 30% groter dan die van een vrouw. Dit verschil zit vooral in het bovenlichaam.
  • Zowel het anaerobe (voor kortere inspanningen) als het aerobe (voor langere inspanningen) energiesysteem van een vrouw is over het algemeen niet opgewassen tegen die van een man.
  • Vrouwen beschikken over meer vetweefsel. In het water betekent dit dat vrouwen beter drijven dan mannen en hierdoor minder energie verbruiken tijdens het zwemmen.
  • De hoeveelheid vet heeft overigens nog een ander voordeel: vrouwen hebben meer vet om te verbranden waardoor de totale verbrandingscapaciteit toeneemt. Vanwege dit voordeel kunnen vrouwen bepaalde duursporten net zolang volhouden als mannen, ook al gaat dit dan door het krachtsverchil wel vaak wat langzamer.
  • De maximale zuurtstofopname is bij mannen ongeveer 18% groter dan bij vrouwen. Dit komt omdat mannen een grote hartvolume hebben en meer spiermassa waardoor de spieren ook meer zuurstof kunnen opnemen.
  • Het verschil in prestaties komt ook deels door lengte en het gewicht van botten, organen en spieren. Mannen zijn van nature wat breder/grover waardoor ze meer kracht kunnen ontwikkelen.

Let op: In bovernstaande verschillen spreken we uiteraard over de gemiddelde mens, er zijn altijd uitzonderingen op de regel en er is altijd een verschil wat betreft lengte, postuur, gewicht, etc. Ook oefening/training baart kunst en kunnen verschillen ontzettend klein worden tussen mannen en vrouwen.

Door: Christa Belt & Kim de Vor

 

X