november, 2019

15nov20:30Filmfestival Cannes winnaar ‘Capharnaüm’ in het Evertshuis

Meer

Event Details

Bodegraven – Vrijdag 15 november is het weer tijd voor een arthouse filmavond in het Evertshuis. Een indrukwekkende film over het leven van straatkinderen in Beiroet. Op het filmfestival van Cannes (2019) werd Capharnaüm bekroond met de juryprijs.

In Capharnaüm (de Franse titel betekent ‘chaos’ of ‘puinhoop’) laat de Libanese regisseur Nadine Labaki het jongetje zijn bestaansrecht opeisen. Of, om preciezer te zijn, zijn bestaan verwerpen: Zain klaagt zijn ouders aan omdat ze hem ter wereld hebben gebracht. Zijn leven is zo armzalig, dat hij er liever nooit aan was begonnen. Als je ouders niet voor je kunnen zorgen, wie doet het dan?

Hij moet minstens 12 jaar zijn, constateert de dokter die Zain onderzoekt. De jongen oogt een stuk kleiner, maar al zijn melktanden zijn gewisseld. Zijn geboortedatum is niet te achterhalen: Zains ouders hebben hem nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Officieel bestaat hij niet.
‘Dat gegeven is fictie, maar het sentiment is ‘gewoon echt’, aldus Nadine Labaki. De actrice en regisseur, bekend van haar arthouse-hit Caramel (2007) dompelde zich voorafgaand aan de opnamen van Capharnaüm vier jaar lang onder in de wereld van de jongste en armste bewoners van Beiroet. Lebaki:  ‘Wellicht is het naïef te denken dat een film iets kan veranderen, maar misschien zorgt Capharnaüm ervoor dat er in ieder geval eens over deze kinderen wordt gepraat.’

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

Praktische informatie

Vrijdag 15 november

Capharnaüm

Genre: Film

Aanvang: 20:30 uur

Entree: € 9,00 inclusief drankje

Tijd

(Vrijdag) 20:30

X