september, 2020

12sep10:00Open Monumentendag - Activiteiten

Meer

Event Details

Dit jaar vindt de landelijke Open Monumentendag plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september. Het landelijke thema  is Leermonument.

In het woord ‘Leermonument’ zitten allerlei woorden verscholen:
Leer – van leren
Nu – omdat het een eenmalige activiteit is
Monument – de plaats waar gaat gebeuren
Leermoment – de beleving in het monument

Leermonumenten zijn overal

Nederland barst van de leermonumenten. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van leren in ons land? Een van de eerste scholen in Nederland waarover iets bekend is, is een kloosterschool in Utrecht uit het jaar 750 n.Chr. Karel de Grote zorgde voor het ontstaan van de eerste onderwijswetten die voorschreven dat alle jongens in het Frankische rijk moesten leren lezen, schrijven, zingen en bidden. Na de kloosterscholen volgden dorpsscholen, en in 1575 werd in Leiden de eerste universiteit opgericht door Willem van Oranje. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland honderden schoolgebouwen neergezet. Inmiddels barst Nederland van de (oude en nieuwere) leermonumenten: ambachtsscholen, universiteitsgebouwen, kloosters, basis- en middelbare scholen, muziekscholen, dansscholen, sportscholen, enzovoorts.

Op zaterdag 12 september valt er van alles te ontdekken in Bodegraven-Reeuwijk! Het complete overzicht vind je hier.

Wist je dat er in Bodegraven-Reeuwijk meer dan 50 rijksmonumenten en 92 gemeentelijke monumenten te vinden zijn? Van boerderijen tot kaaspakhuizen, van molens tot kerken en meer…. Door deze prachtige monumenten blijft de rijke historie zichtbaar. Je kunt de monumenten bezoeken. Sommige monumenten zijn opengesteld voor bezoekers, de andere monumenten kun je alleen bezoeken tijdens Open Monumentendag. Meer informatie lees je op de website van de Monumentenvereniging.Algemene informatie over Monumenten in Nederland staat op de site van Monumenten.nl.

Bijzondere activiteiten en openstellingen op zaterdag 12 september 2020

Bijzondere activiteiten

 • Watersnip vertelt over rokende turven en Reeuwijkse Wetlands
  In het voormalig schoolgebouw van Sluipwijk, ’s-Gravenbroekseweg 154, nu de Rokende Turf genaamd, is Watersnip Wetlandinformatiecentrum gevestigd. Watersnip vervult een gastheerfunctie in het Reeuwijkse plassengebied, verstrekt gebiedsinformatie, draagt bij aan actief natuurherstel en verricht ecologisch onderzoek. Op 12 september worden hier verhalen verteld over de geschiedenis van het schoolgebouw en over de waarden van ons Reeuwijkse wetland. Je bent van harte welkom tussen 10.30 en 14.00 uur. Er worden door medewerkers van Watersnip korte presentaties gegeven over de betekenis van wetlands wereldwijd voor ons mensen. Er zijn presentaties om 10.30 uur, om 11.30 uur, om 12.30 uur en om 13.30 uur waar je je voor moet aanmelden in verband met preventiemaatregelen. Koffie, thee of fris staat klaar. Aanmelden kan via post@watersnip.info of telefonisch op 0182-395460.
 • Film en wandeling door Romeins Bodegraven i.s.m. Stichting Historische kring Bodegraven Kom alles te weten over Romeins Bodegraven! Om 10.30 uur start bij Nova Bioscoop (Prins Hendrikstraat 31 Bodegraven), onder het genot van een kopje koffie, een interessante film. Na deze film neemt de gids van Stichting Historische Kring Bodegraven je mee langs, en vertelt over, de bijzondere “Romeinse plekken” in het centrum van Bodegraven. Er zitten geen kosten aan verbonden. Reserveren is verplicht, dat kan via mail info@historischekringbodegraven.nl of telefonisch op 0172-611451.
 • Algemene Begraafplaats Vredehof
  In 1920 is de algemene begraafplaats Vredehof (Noordzijde 60, Bodegraven) in gebruik genomen. De begraafplaats bestaat daarmee dit jaar 100 jaar. In het kader van het jubileum en de verhalen die de begraafplaats rijk is, organiseert de gemeente die dag rondleidingen vanaf 12:00 uur. Je bent van harte welkom om hieraan deel te nemen. Vooraf reserveren is verplicht en kan via https://www.bodegraven-reeuwijk.nl/begraafplaats-vredehof-100-jaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gemeente Bodegraven-Reeuwijk op 0172-522522.
 • Open huis Vlijt en Phoenix Bodegraven
  De bewoners houden open huis van 12.00 tot 16.00 uur. Je wordt van harte welkom geheten in de hal alwaar je iets kunt drinken. Er zijn diverse foto’s te zien en er zijn enkele appartementen te bezichtigen. Daarnaast zijn er één of twee oud medewerkers van Andrélon aanwezig om een rondleiding te geven en over de Vlijt en Phoenix te vertellen. Extra aandacht gaat uit naar de schoorsteen. Om de renovatie te kunnen bekostigen, is er een crowdfundactie opgezet. Contactpersoon: Marcel Mostert (06-28571950).

• Tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Nieuwerbrug De tentoonstelling neemt je mee, middels verhalen,

Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, Nieuwerbrug.

van 14:00 tot 16:00 uur in het

Fietsroutes

Er zijn 2 fietsroutes uitgezet die je meenemen langs een aantal mooie plekken in onze gemeente. De fietsroute “Reeuwijk-Brug” kun je ophalen bij de receptie van Landal De Reeuwijkse Plassen, Verlengde Breevaart 3 Reeuwijk-Brug. De fietsroute “Bodegraven” ligt klaar bij Dock33, Rijnkade 33 Bodegraven.

beeld en voorwerpen, naar de

bezettingstijd en de bevrijding van Nieuwerbrug. Openstelling

Bijzondere activiteiten en openstellingen op zaterdag 12 september 2020

Wandelroutes

Er zijn 4 wandelroutes beschikbaar die je meenemen door dorp en land. De wandelroutes kun je ophalen (tussen 10.30 en 14.30 uur) bij :

o Route Reeuwijk-Brug (5km): receptie Landal De Reeuwijkse Plassen, Verlengde Breevaart 3 Reeuwijk-Brug.

o Route Reeuwijk-Dorp (6km): receptie Landal De Reeuwijkse Plassen, Verlengde Breevaart 3 Reeuwijk-Brug.

o Route Driebruggen-Waarder (11km): Plus Hoogendoorn, Dorp 14 Waarder (let op start is bij Voetbalvereniging WDS)

o Route Bodegraven (11km): De Buren, Raadhuisplein 3-5 Bodegraven Openstellingen

Monument

 • Fort Wierickerschans, Zuidzijde 132 Bodegraven, opent de poort tussen 11.00 en 16.00 uur. De gebouwen en omgeving nemen je mee in de tijd van toen. Reserveren is niet verplicht. Voor meer informatie zijn de medewerkers van het Fort Wierickerschans bereikbaar op 0172- 611366.

  Musea

 • Kaasmuseum in “Bij Everts”, Julianastraat 4 Bodegraven (bovenste etage). Hier kun je aan de hand van honderden voorwerpen, foto’s en oude documenten alles te weten komen over het maken van boerenkaas. In films wordt een levensecht beeld gegeven van de kaasmakerij en wat daarmee verband houdt. Met authentieke materialen zijn onder meer een stal en een vooroorlogse Goudse- en Leidse boerenkaasmakerij en een kaaspakhuis ingericht. Voor informatie over o.a. toegangsprijzen, zie: http://www.kaasmuseum.org/. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Reserveren is verplicht. Neem hiervoor contact op met het Kaasmuseum via 0172-650909 of via het contactformulier op de website.
 • Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, Oudeweg 3 Reeuwijk, herbergt, naast de vaste tentoonstelling een tentoonstelling “Jagen, Vissen & Vangen”, over de geschiedenis van de jacht, visserij en het vangen van wild in Reeuwijk.

  Openstelling van 10.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren is verplicht, dat kan door een mail te sturen naar

  info@streekmuseumreeuwijk.nl.

  Molens

 • Molen De Arkduif, Overtocht 45 Bodegraven. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en vragen over openstelling is de molenaar bereikbaar op 06-53172101.
 • Oukoopse Molen, Prinsendijk 6 Reeuwijk (polder Oukoop). Let op, het pad naar de Molen is alleen te voet te betreden. Openstelling van 10.00 tot 17.00 uur. Reserveren vooraf is verplicht. Voor reserveren, informatie en vragen over openstelling is de molenaar bereikbaar op 06-33344170.
 • Weijpoortse Molen, Weijpoort 25 Nieuwerbrug (voetpad naast de oprit van Voetbalvereniging Rijnstreek). In verband met de veiligheid is bezoek van kinderen onder 8 jaar niet mogelijk. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Voor informatie en vragen over openstelling is de molenaar bereikbaar op 06-50514486.

Voor informatie over de tentoonstellingen

..en toegangsprijzen: http://www.streekmuseumreeuwijk.nl/.

Bijzondere activiteiten en openstellingen op zaterdag 12 september 2020

Bijzondere activiteiten en openstellingen op zaterdag 12 september 2020

Natuur

• De Put van Kruijt, Molenpad (vanaf de Oukoopsedijk naar de Oukoopse Molen) Reeuwijk/polder Oudkoop. Nabij de Oukoopse molen ligt onderaan de Prinsendijk een als natuurgebied ingerichte, voortijdig afgebroken vervening. De eigenaar, Jan Kruijt is aanwezig. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jan Kruijt op 06-51553020.

Boerderijen

 • Boerderij BuitenLand, Korte Waarder 19 in Nieuwerbrug aan den Rijn, is een monumentale langhuisboerderij uit 1870. Buiten op het terras kun je genieten van de omgeving en de boerderij. De eigenaren vertellen graag over de geschiedenis van de boerderij. Er zijn foto’s van de tijd dat de boerderij nog in bedrijf was en er zijn foto’s van de verbouwing van de boerderij. Er is gratis koffie, thee en limonade. Huisgebakken appeltaart, appelsap uit eigen boomgaard en zelfgemaakte jams worden verkocht. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Uiteraard nemen zij de maatregelen rondom Coronavirus is acht. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeanine en Norbert: 0348-445077 of post@boerderijbuitenland.nl.

  Kerken

 • Dorpskerk, Oude Markt 1 Bodegraven. Bezichtig deze kerk met prachtig orgel. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie of vragen kun je bellen naar: 0172-612129.
 • In de Hervormde Kerk, Dorp 15 Waarder, wordt het orgel bespeeld en zijn mensen aanwezig die kunnen vertellen over de kerk en de Hervormde Gemeente van Waarder. Openstelling van 10.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie of vragen kun je een mail sturen naar: scriba@hervormdwaarder.nl.
 • Hervormde gemeente Sluipwijk, ’s-Gravenbroekseweg 85b Sluipwijk/Reeuwijk. Bezoek deze mooie onlangs gerestaureerde kerk. Openstelling van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met mevr. G. Verweij, 0182-374176.
 • Brugkerk, Bruggemeestersstraat 14 Nieuwerbrug. Naast de uitleg die wordt gegeven over het interieur en de kunst kun je genieten van mooie muziek. Er is ook gelegenheid om een kaarsje op te steken. Openstelling van 10.00 tot 14.00 uur. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Mieke Smith op 06-40408067.

Tijd

(Zaterdag) 10:00

X