#BehoudOnsPolderlandschap uit de Meije veel gesteund burgerinitiatief

De maat was vol, er moest iets gebeuren. De manier waarop de boeren hier in de buurt behandeld worden is gewoon te schandalig voor woorden. Al een tijdje merkten wij als initiatiefnemers veel tegenstrijdigheden rondom het stikstofdossier en de manier waarop er hier in de buurt met dit beleid om werd gegaan. Wij van Rebonieuws.nl spraken de initiatiefnemers!
Het bericht dat de Meije Grasland Boeren op 13 februari te horen kregen, zal u niet zijn ontgaan. Emissie uitstoot naar 0 en geen veehouderij meer mogelijk. Deze boodschap was zeer verrassend omdat er op 1 februari een rapport was gepresenteerd, in opdracht van de provincie Zuid Holland, waaruit blijkt dat het juist goed gaat met de natuur rondom het Nieuwkoopseplassen gebied. De boeren zaten met hun handen in het haar en welke oplossingen ze ook bedachten, er werd niet naar ze geluisterd.

Hoe is dit initatief ontstaan?

Dit was het moment dat we met een aantal burgers besloten dat het tijd was om in actie te komen en zo is BOP (BehoudOnsPolderlandschap) ontstaan. We zijn begonnen met een flyer-actie en het plaatsen van borden en posters in het gebied. Dat we in 2 weken tijd al ruim 500 leden hebben mogen verwelkomen op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/groups/142610735363040 en 120 op onze Instagrampagina zegt toch wel wat. Via deze media willen we de mensen informeren over wat er nu echt gebeurd en hoe er met de boeren wordt omgegaan. Niet omdat we de stikstofproblematiek ontkennen (hoewel we daar over kunnen discussiëren) maar omdat de boeren niet het probleem zijn, ze zijn de oplossing!!!

Wat staan jullie voor?

BOP staat dus voor behoud van ons polderlandschap, we willen dat er een bottom up proces komt en dat er gedacht wordt in oplossingen, zonder bizarre tegenstrijdigheden. Want hoe kan het zijn dat er geen koeien meer in de wei mogen lopen, maar dat er wel een aanvliegroute naar Schiphol juist over dit Natura2000 gebied heen ligt? Wij willen weten waarom deze tegenstrijdige keuzes gemaakt worden en waarom boeren, die juist bij uitstek natuurbeheerders zijn, niet in het proces worden meegenomen en sterker nog, niet eens worden gehoord.

Hoe was jullie reactie na de Verkiezingen?

Natuurlijk hebben ook wij met spanning gekeken naar de uitslagen van de Provinciale Staten verkiezingen, want er hangt nogal wat vanaf. We zijn dan ook super blij met het hoge aantal zetels voor de BBB, dus een klein feestje was er wel, maar rustig slapen is er nog niet bij voor de meeste boeren. De stikstofwet hangt nog in de lucht en het is maar de vraag of de coalitie in Den Haag ook daadwerkelijk haar conclusies trekt aan deze monsterzege van de BBB. Daarnaast zitten we hier in een lastig gebied m.b.t. de drie gemeenten en twee provincies waar we mee te maken hebben. In Zuid Holland is de BBB de grootste partij geworden, maar in de Provincie Utrecht is dat GroenLinks, dus hoe dit verder uit zal gaan pakken durven we niet te voorspellen. Dat de boeren uit dit gebied en wij als BOP ook nu nog heel veel steun kunnen gebruiken lijkt me duidelijk, we zijn er nog niet!

Advertentie