Er zijn meldingen van overlast, criminaliteit en een gevoel van onveiligheid in het centrum. Daarom start de gemeente een proef met cameratoezicht van één jaar. Na dat jaar wordt gekeken of de proef wordt verlengd. De camera’s helpen om de omgeving goed in de gaten te houden, problemen te voorkomen en snel te kunnen ingrijpen als dat nodig is.
Er komen voor nu drie camera’s te hangen in het gebied: bij het Raadhuisplein, de Marktstraat en de Kerkstraat. De camera’s richten zich alleen op openbare plekken, zoals straten en pleinen. Ze filmen geen woningen, tuinen of ramen. Als er toch per ongeluk privé-eigendommen in beeld komen, worden die vooraf wazig gemaakt (geblurd) om uw privacy te beschermen.
Opgeslagen camerabeelden
Alleen bevoegde personen, zoals de politie, mogen de camerabeelden bekijken. De beelden worden meestal vier weken bewaard. Als ze nodig zijn voor een onderzoek, mogen ze langer worden opgeslagen. Of de beelden live worden bekeken, hangt af van de situatie. Soms kijkt een toezichthouder direct mee. In andere gevallen worden de beelden pas achteraf bekeken, als daar een reden voor is.
Hoe zit het met mijn privacy en het opvragen van beelden?
De camera’s voldoen aan de eisen van de privacywet (AVG) en de beelden worden goed beveiligd opgeslagen. Ze worden niet gedeeld met onbevoegden. Camerabeelden opvragen kan alleen als u in beeld bent én een gerechtvaardigd belang heeft. Uw verzoek wordt vervolgens beoordeeld.
Hoe lang blijven de camera’s
De camera’s zijn voor nu tijdelijk en blijven een jaar hangen, na dat jaar gaan we de inzet evalueren en beoordelen of de camera’s blijven.
Hoe weet ik of ik een gebied met cameratoezicht binnenkom?
Bij alle toegangswegen naar het gebied staan borden die duidelijk aangeven dat u een zone met gemeentelijk cameratoezicht betreedt. Daarnaast is bij elke camera een apart bordje geplaatst.
Uw melding blijft belangrijk
De camera’s zien niet alles. Er wordt alleen ingegrepen als er een melding binnenkomt. Daarom blijft het belangrijk dat u verdachte of onveilige situaties blijft melden. Uw telefoontje kan echt het verschil maken.