Op 22 juli 1965 vond een noodlottig ongeval plaats bij de spoorwegovergang in Nieuwerbrug, waar nu de wandelduiker is. Vandaag is daar, bij die wandelduiker bij de Dubbele Wiericke, een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de vier jonge slachtoffers. Precies 60 jaar geleden overreed een trein de vier spelende buurkinderen op een tractor. Hun namen zijn: Johan Kok (6 jaar), Cor Kok (8 jaar), Martin Heemskerk (9 jaar) en Gijs Klaassen (14 jaar).
Hun overlijden liet een grote leegte achter bij hun familie, de buurt, de school, de kerkgemeenschap en in heel Nieuwerbrug. Samen met familieleden van de kinderen, Nieuwerbruggers en andere betrokkenen liepen burgemeester Grauss en ProRail regiodirecteur Cuijpers naar de wandelduiker.
Helga Cuijpers vertelde dat ProRail zich onvermoeid inzet voor het sluiten van onbeveiligde overwegen, om te zorgen dat een ongeluk als deze niet meer kan gebeuren. Sinds 2018 zijn inmiddels 160 van de 180 voorheen onbeveiligde overwegen beveiligd of gesaneerd.
Burgemeester Michiel Grauss benoemde het enorme verdriet, de wanhoop, door dit ongeluk. Bij de drie direct betrokken families, maar ook in de rest van Nieuwerbrug. Hij stond stil bij het feit dat er weinig is gesproken over de tragische gebeurtenis. “Binnen de families is er weinig over gepraat, maar ook niet in de gemeenschap. Het verdriet was te groot,” vertelde hij. “Het gevolg daarvan is dat het vreselijke ongeval in de vergetelheid raakt bij anderen. Maar dat mag niet gebeuren.” Mevrouw van der Panne–Heemskerk, zus van de omgekomen Martin, roemde haar broer Dirk. “Omdat hij, met pijn en moeite, zijn vinger opstak en deze tragische gebeurtenis openbaarde, hebben we nu de gedenkplek terug.” Dat beaamde de burgemeester. “Als we stilstaan bij de historie van Nieuwerbrug, bij het spoor, dan mag dit verhaal niet ontbreken. Met de plaatsing van deze plaquette hopen wij dat het ongeluk van 1965 de plek krijgt die het verdient en herinnerd zal worden.”
Daarop onthulden ze samen de plaquette. Met een QR-code waarmee voorbijgangers, wandelaars, het hele verhaal kunnen teruglezen.