Nieuwe zwaluwkast lijkt een succes

blank

Samen met een actieve vogelwerkgroep is er dit jaar een zwaluwkast neergezet op bedrijventerrein Groote Wetering in Bodegraven. Van de 51 beschikbare nesten zijn in dit eerste jaar al 22 in gebruik!

blank


Bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein heeft de gemeente voor het gebouw van Koemans Verpakkingen een grondwal aangebracht. In 2019 is deze wal geschikt gemaakt voor oeverzwaluwen. De zwaluwen hebben deze wal gevonden en er in de afgelopen jaren met succes gebruik van gemaakt. Ze graven zelf holen uit in het talud, maken een nest en brengen daar in alle veiligheid hun jongen groot. De gemeente heeft oog voor de biodiversiteit en zorgt er daarom voor dat het talud vrij blijft van kruiden en planten, want zo hebben de zwaluwen dit het liefst.

Bij een opschoonactie van het talud heeft de vogelwerkgroep de nesten na het broedseizoen van 2023 gecontroleerd om te kijken hoe succesvol deze broedpogingen waren. Er zaten immers ruim 40 nestgangen in het talud, dus we hadden goede hoop op een mooi resultaat. Wat bleek: de gangen varieerden van 20-80 cm diepte, maar slechts bij 6 à 8 gangen was er gebroed. Dit was een tegenvaller. De grond blijkt door wortels en steentjes niet zo geschikt voor broedende zwaluwen.

Bron: Gemeente

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank