Noodweer aan het Gardameer: Familie van der Star maakt alles van dichtbij mee

blank

In de idyllische omgeving van het Gardameer in het noorden van Italië, waar vakantiegangers normaal gesproken genieten van zonovergoten dagen en prachtige landschappen, veranderde het weer maandagavond plotseling in een onheilspellende en verwoestende kracht. Een zware hagelbui van enkele minuten trok over Castelnuovo del Garda, met desastreuze gevolgen voor de omgeving. Joyce van der Star en haar gezin uit Bodegraven, die in een huisje verbleven, maakten dit noodweer van dichtbij mee.

“Rond 23.00 uur sloeg het weer op maandagavond om. Eerst waren er nog prachtige lichtflitsen te zien, maar dit veranderde al snel in noodweer. Hagelstenen zo goed als pingpongballen begonnen uit de lucht te vallen als projectielen van zware kracht. We hadden geluk dat we in een vakantiehuisje zaten. Mensen op de camping in een tent kwamen er veel slechter van af”, zegt Joyce.

VIDEO: Hagelstenen vallen uit de lucht

VLIEGTUIG

De ravage was enorm. De auto van de familie Van der Star was niet meer in staat om te rijden door de vernieling. Op de parkeerplaats was de volgende ochtend de schade te zien. Auto’s, caravans en tenten werden doorzeefd door de hagelstenen. Veel vakantiegangers moesten wachten op vervangend vervoer. Ook de auto van Joyce en haar gezin was flink beschadigd geraakt. Een huurauto ging niet lukken, dus besloten ze terug te gaan met het vliegtuig. Dit betekende echter dat ze hun auto moesten achterlaten in Italië en dat ze over een paar weken zouden moeten wachten tot het terugkeerde met hun persoonlijke bezittingen.

Waarom niet eerder terug

De familie ontving ook berichten waarin gevraagd werd waarom ze niet eerder terugkeerden. “Je bent daar niet constant online, en er werd voorspeld dat er de hele dag onweer en regen zou zijn. Daarom hadden we ’s middags al onze dakkoffer volgepakt om bij droog weer te kunnen vertrekken. We hadden eerder al hevige stortbuien met onweer en harde wind meegemaakt, maar dat duurde slechts een paar minuten! Maar dit hadden de Italianen zelf ook nog nooit eerder meegemaakt”, aldus Joyce.

blank
De kapotte dakkoffer van de auto van de familie van der Star

Gelukkig raakte niemand van het gezin gewond. De omvang van de schade was niet alleen beperkt tot voertuigen, maar de camping zelf had ook aanzienlijke schade. Veel vakantiegangers besloten om eerder terug te keren naar Nederland.

Video van de bliksem voor het echte noodweer

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank