De initiatiefgroep voor een Nesbos bij de Surfplas heeft de plannen concreter uitgewerkt en wil daarover met alle belangstellenden in gesprek op 10 mei. Van half 11 tot half 1 kan iedereen reacties kwijt op de schets van het nieuwe bos, bij de ingang van de Reeuwijkse Hout nabij de Parallelweg. Daar heeft de groep al eerder een symbolische eerste boom geplant.
Het plan is om een groot moerasbos aan te leggen van 73 hectare. Daarmee wordt de ecologische verbinding gelegd tussen het nieuwe natuurgebied langs de Enkele Wiericke, het Natura 2000 gebied van de Reeuwijkse Plassen, en via de Reeuwijkse Hout met de Elfenbaan langs de N11 die tot aan de Vlietlanden bij Leiden loopt.
Vrienden
Tijdens de open dag wordt ook een begin gemaakt met het oprichten van een club “Vrienden van het Nesbos”. De bedoeling is het plan breed gedragen te krijgen. Zo zijn er al suggesties gedaan om schoolkinderen te betrekken bij de aanplant, en een gedeelte te bestemmen als geboortebos. Ook zijn recreatiepaden voorzien in het nieuwe bos.
Voorzitter Frank Busker van de initiatiefgroep: “Juist daarom vinden wij het van belang dat iedereen kan meedoen in het ontwerp. We betrekken de betrokken boeren zo goed mogelijk en hebben ook de aanwonenden aan de ‘s Gravekoopsedijk allemaal geïnformeerd”. Een uitgebreide factsheet is te lezen op www.nesbos.nl.
Ecologen
De groep heeft in de afgelopen winter met tal van ecologen gesproken om de plannen concreet invulling te geven. Initiatiefnemer Bert Geers: “De ecologische verbinding is van belang voor de migratie van doelsoorten, zoals otter, amfibieën (kikkers en salamanders zoals de kamsalamander), muizen (o.a. noordse woelmuis), marters, egels”.
“Vanwege de ondergrond (veen) sluit een voornamelijk moerasbos het beste aan bij de natuurlijke eigenschappen van het gebied. In de begroeiing zullen dominant aanwezig zijn de zwarte els, zachte berk, moeraseik, zomereik, suikeresdoorn, grauwe abeel, schietwilg en populier. De icoonsoorten die baat hebben bij een moerasbos zijn de grote karekiet, roerdomp, purperreiger, woudaapje, ral, kwak, zwarte stern en de gierzwaluw. Deels komen ze hier nog voor (de cursief genoemden), anderen keren dan mogelijk terug”.
Bosopgave
De aanleg van het Nesbos past in de Nationale Bosopgave. Deze komt voort uit het beleid van Europa en de Nederlandse regering, omdat bossen de opwarming van het klimaat afremmen. Het eerste initiatief voor het Nesbos komt ook voort uit de plaatselijke beweging mijnklimaatpartij. De omvang van 73 hectare is ongeveer het lokale aandeel in de nationale opgave.
De initiatiefgroep werkt met een voorlopige stuurgroep aan het uitwerken van de plannen. Na de zomer zullen deze ook aan de gemeente en de provincie worden voorgelegd met het verzoek mee te werken aan de realisatie.