Recensie Paaszang Promising Voices op Stille zaterdag 8 april 2023

Pasen is het belangrijkste feest van het kerkelijk jaar. De thema’s lijden en verlossing spreken aan tot op zielsniveau. Promising Voices o.l.v. Leon van Veen bracht de Paaszang “Because He lives” met passie ten gehore.




Tijdens de Paaszang neemt Erwin de Vos als verteller de bezoekers mee gedurende het concert. Het eerste indringend gezongen lied, het klassieke Agnus Dei, klinkt prachtig in de goed gevulde kerk. Het gesprek dat Jezus had met zijn vader in de hof van Getsemane voor Hij stierf werd gezongen door solist Arwin Roos met aanvulling van het koor. De Via Dolorosa loopt door de oude stad van Jeruzalem en betekent ‘lijdensweg’. Het koor neemt een ieder mee langs deze straat in dit indrukwekkend gezongen lied. Hierop volgde een samenzang: ‘Hij kwam bij ons heel gewoon’.

Het concert vervolgde met ‘The day He wore my crown’. De sopranen bezingen het ultieme offer dat Jezus bracht met aanvullend de andere stemmen die het lied tot grote hoogte brengen. Aansluitend uit de Mattheus passie ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder‘, de bedroefdheid én de dankbaarheid voor het offer van Jezus. De lichten doven in de kerk en klank na klank wordt zowel door koor als aansluitend door het publiek ‘Als alles duister is gezongen’. Langzaam gaan er steeds meer lichten aan.

Het concert vervolgt met ‘Forever’. Een krachtig lied waarin alles besloten ligt. Van offer naar sterven, de opstanding en de hemelvaart. De opbouw van ingetogen naar krachtig bezingt het koor luidkeels.

‘Because He lives’, de titel van deze Paaszang is een geloofsbelijdenis: ik leef omdat Hij leeft, amen! Hierna volgt Het bekende jubelende stuk uit de Messiah van Georg Friedrich Händel, het Halleluja. Kippenvel door de zuivere klanken van het koor. Het opwekkingslied ‘Jezus alleen’ werd vertolkt door soliste Marijke Verhoeven waarna het koor met soliste Lianne Stolwijk afsloot af met het uitbundige ‘Alive forever Amen’, een lied van redding en bevrijding, want Hij leeft.

Na deze klanken, een werkelijk met passie uitgevoerd concert, konden de bezoekers huiswaarts keren met het als laatste samen gezongen “U zij de glorie’ in de oren en op de tong ‘U zij de victorie, nu en immermeer!’

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank