annemarievisser

Als je het ziet, dan zie je het!

In een vorig leven heb ik ooit het enorme voorrecht gehad om in het Amstelhotel de hand van Johan Cruyff te schudden. Eerlijk gezegd ben ik totaal vergeten waar we het over hebben gehad, maar de magie van het moment staat me nog heel goed bij. Een voetbalheld van dat formaat kom je niet snel tegen en toch straalde Johan tegelijkertijd iets heel tastbaars en normaals uit. We hadden elkaar eigenlijk net zo goed kunnen treffen achter een boodschappenkarretje in de Jumbo hier op de Mierenakker.
Helaas is hij niet meer, maar misschien houden we met z’n allen nog steeds zoveel van hem door zijn ondoorgrondelijke alledaagse wijsheid. Iets dat wat mij betreft rechtstreeks thuishoort in iedere inburgeringscursus die we hier in Nederland hebben. Zoals ‘Elk nadeel heb z’n voordeel‘ of ‘Als je het eenmaal ziet, dan zie je het’.

En ineens zag ik het dan ook: Het streepje is weg! In het logo van onze gemeente ontbreekt overal het verbindingsstreepje tussen Bodegraven en Reeuwijk.

Merkwaardig. Ik was er toch echt van overtuigd dat ik al die jaren in de gemeente Bodegraven-verbindingsstreepje-Reeuwijk woon. Toch blijkt het na een kort onderzoek geen ‘sorry-foutje-bedankt’ van de drukker te zijn. Integendeel. Het is een bewuste keuze van de ontwerper van ons gemeentelogo. Die vond dat streepje gewoon niet mooi genoeg.

Maar stel je nu eens voor dat de gemeente Den Haag je vraagt om een leuk logo te ontwerpen en je tovert een mus tevoorschijn omdat je die ooievaar een heel lelijk beest vindt. Of je houdt niet van een CH en schrijft ineens Utregt. Laat ik het zo zeggen, ik denk niet dat je ermee weg komt.

Of misschien bedoelde hij (of zij) het wel symbolisch, want na al die jaren worstelen we helaas nog steeds te vaak met het vinden van de juiste verbinding tussen alle inwoners en de dorpen binnen onze fusiegemeente.

Trouwens nog zo’n mooie van Johan: ‘Winnen doe je met z’n allen‘. Wat mij betreft komt dat streepje razendsnel terug in ons logo, waar het hoort. Zo schrijf je nu eenmaal onze gemeentenaam: Bodegraven-Reeuwijk, inclusief verbindingsstreepje. Misschien staat het beeldtechnisch dan niet zo mooi, ergens voor staan doet het wel!

X