Bodegraven-Reeuwijk voert woonbeleid goed uit, maar meer ambtenaren en geld nodig om doelstellingen te halen

In Bodegraven-Reeuwijk worden meer woningen gebouwd dan de gemeenteraad beoogde met de ambities in de woonvisie van de gemeente. Kwalitatieve doelen, bijvoorbeeld op de gebieden ‘duurzaamheid’, ‘zorg en welzijn’ en ‘betaalbaarheid’ worden niet altijd gehaald, met name niet in oudere projecten. De Groene Hart Rekenkamer gaf opdracht voor het onderzoek waaruit dat blijkt.




In recente projecten worden kwalitatieve doelen beter gehaald dan in oudere projecten. Dat komt omdat veel oudere woningbouwprojecten al startten voordat de huidige doelen geformuleerd waren. Het is daarom goed verklaarbaar dat kwalitatieve doelen niet altijd gehaald worden.

De Groene Hart Rekenkamer beveelt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan zich vooral te richten op nieuwbouw van meer betaalbare en levensloopgeschikte woningen om doorstroom te bevorderen. Daarbij zou het kunnen helpen als de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, liefst in regionale afstemming, aan de slag gaat met een middenhuurverordening en een doelgroepenverordening. De rekenkamercommissie vindt het vereveningsfonds (Fonds Volkshuisvesting) voor sociale en middeldure woningen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een goed voorbeeld voor andere gemeenten om betaalbare woningen mogelijk te maken.

De Groene Hart Rekenkamer beveelt de gemeente ook aan om voor doelstellingen op het snijvlak van wonen en zorg, duurzaamheid, mobiliteit te volstaan met het voldoen aan de wettelijke eisen. De praktijk leert immers dat eigen, hogere ambities tegen de tijd van realisatie veelal door nationale wet- en regelgeving is ingehaald.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste knelpunten in de uitvoering van het beleid nu het aantal ambtenaren en het beschikbare budget zijn. Als de gemeente alle ambities wil realiseren zullen er echt handjes en euro’s bij moeten. Ook adviseert de Groene Hart Rekenkamer de gemeente Bodegraven-Reeuwijk om – liefst samen met andere gemeenten – in gesprek te gaan met de gemeente Zuidplas over de ontwikkeling van het middengebied, ook wel het Vijfde Dorp genoemd. Het Vijfde Dorp heeft een negatieve invloed op ontwikkelingsmogelijkheden in Bodegraven-Reeuwijk. Door samen goed te plannen en afspraken te maken kunnen problemen voorkomen worden.

Bron: Groene Hart Rekenkamer

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank