annemarievisser

Column: Wellicht niet zo

Een goed gemeentebestuur is alert op verspilling en de wens om jezelf te blijven ontwikkelen is vanzelfsprekend legitiem. Ook voor lokale politici. Maar misschien is de foto die het AD plaatste bij het artikel over de inmiddels omstreden studiereis naar Walton Abbey symptomatisch voor dat wat niet goed gaat in Bodegraven-Reeuwijk. Het lachende en ontspannen gezicht van onze burgemeester schuurt net iets te veel met de eerdere boodschap dat de gemeente financieel in zwaar weer zit.
De foto is trouwens al vaker geplaatst en daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de verantwoording voor deze reis waterdicht is. Maar was het wellicht niet handiger geweest om juist nu te kiezen voor iets minder lang en vooral iets minder ver weg?

Niet in de laatste plaats vanwege de nogal bijzondere discussie in onze gemeenteraad over het vervangen van de traditionele bitterbal na afloop door de Vega snack. Het valt allemaal nogal in het niet bij de ecologische footprint die deze reis  gaat achterlaten.

Bovendien is het de vraag of de gekozen bestemming wel zo handig is. Het bestuurlijk systeem in de UK biedt vrij weinig aanknopingspunten en het democratisch gehalte wankelt daar behoorlijk nu het zo’n 450.000 witte, boze en vooral oude mannen is gelukt om 66 miljoen inwoners op te zadelen met een man die al jaren willens en wetens bezig is om – als het een beetje tegenzit – zijn land rechtstreeks richting chaos te leiden.  

Nog pijnlijker is het feit dat veel Britten volmondig kozen voor een Brexit vanwege die Oost-Europese arbeidsmigranten en in het bijzonder de Polen. Die gooien ze liever vandaag dan morgen het land uit. Het is straks echt geen fijn migrantenhotelletje, maar liever een enkeltje linearecta naar huis. De haatmisdrijven tegen de Poolse gemeenschap zijn na het referendum dan ook angstaanjagend toegenomen.

De wens om in onze gemeente een immigrantenhotel te bouwen is afkomstig van een paar ondernemers. Die willen hier veel geld mee verdienen en dat mag. Maar rechtvaardigt dit belang een studiereis van die omvang naar de UK?

Eens, de miserabele woonomstandigheden in het centrum moeten snel aangepakt worden. Toch, was een workshop Programma Aanpak Stikstof geen slimmere investering? Het zou zomaar eens kunnen we in de komende periode ook in Bodegraven-Reeuwijk geen bouwplan meer van de grond krijgen en dat treft alle inwoners.

Maar wellicht vertrekt onze gemeenteraad samen met B&W en een groep ambtenaren richting Walton Abbey om met name te ontdekken hoe het niet moet.  

X