20190916_151205

Opening nieuwe expositie in POP-UP Galerie Marryzglaz

De 90-jarige Bodegraafse Leny van Aalst doet mee aan de nieuwe expositie ” De meester en zijn leerlingen” in de POP-UP Galerie Marryzglaz. Zaterdag 5 oktober a.s. wordt om 15.00 uur de nieuwe expositie in de Kerkstraat 22 in Bodegraven geopend. Een expositie met werken van deelnemers van twee amateur schilderclubjes, de Krea Klub en de Boreftse Colour Schildersclub, uit Bodegraven. 
De Krea Klub

Deze schilderclub is rond 1980 door kunstenaar Alphons van Leeuwen voor ouderen opgericht. Na twee jaar heeft kunstenaar Harmen Kooistra het schilderstokje van hem overgenomen.

De klub begon met twee mensen en nu zijn er ongeveer 25 mensen, in allerlei leeftijdscategorien, die wekelijks in Rijngaarde bij elkaar komen. Sommige leerlingen zitten er al meer dan 30 jaar bij.

Doel van de klub is ontspanning in het schilderen. Iets scheppen met olie- of acrylverf, potlood, pen en inkt. Men werkt met diverse voorbeelden: landschappen, bloemen, gezichten, figuren, stillevens, dieren, enzovoort. Het lukt niet altijd, maar als een kunstwerk af is, is er tevredenheid over het behaalde resultaat. 

De basis is leren omgaan met techniek. Hoe krijg ik deze kleur, hoe zal ik beginnen, wat voor kleuren moet je mengen voor een gelaatskleur, hoe schilder je bomen, welk penseel gebruik ik hiervoor. Allemaal vragen, maar men leert van elkaar. Het sociale contact is zeer belangrijk, want er wordt wat afgekletst en vaak ook veel gelachen. 

Het plezier in het schilderen staat voorop. Al meer dan 37 jaar draagt Harmen zijn kennis met de kunst met veel genoegen en blijdschap uit.

De Boreftse Colour Schildersclub

In 2000 is deze club van enthousiaste mensen ontstaan, met als hobby: kunst-schilderen. Zowel beginners als gevorderden komen een groot deel van het jaar, iedere woensdagmiddag, in een gehuurd atelier in het Evertshuis, bij elkaar om in een ongedwongen sfeer samen te schilderen. 

Er worden allerlei technieken bedreven: olie, acryl en aquarel. Er wordt geen lesgegeven maar men leert van elkaar en er worden soms nuttige tips gegeven. Dit alles in een open, gezellige en creatieve sfeer. De oudste deelnemer aan deze expositie is de Bodegraafse Leny van Aalst, ze is onlangs 90 jaar geworden. Ze doet met twee schilderwerken aan deze expositie mee. 

Dit vanwege het feit dat Leny niet één maar twee keer per week naar beide schilderclubjes gaat. In de jaren tachtig heeft Leny zich aangemeld bij de Krea Klub van Harmen Kooistra. Hier heeft ze van hem de basisbeginselen geleerd, het maken van o.a. een ondergrond, het tekenen ook in perspectief. Leny is begonnen met het schilderen van stillevens. Haar 1ste schilderijtje was een vaas met roze bloemen en dat zag er al veelbelovend uit. 

Ze heeft met allerlei technieken gewerkt. Omdat schilderen voor haar een passie is heeft ze zich in 2001 ook aangemeld bij de Boreftse Colour Schildersclub. Ze vindt het belangrijk dat door naar deze clubjes te gaan ze onder de mensen komt en op een actieve wijze met het schilderen bezig kan zijn. Creativiteit zat er overigens al vroeg in, het tekenen van hoofden deed ze op elk blaadje wat voor handen lag. Als coupeuse in de confectie wist ze mooie jurkjes en rokjes te maken.

Inspiratie voor het maken van een doek vindt Leny in het dagelijkse leven b.v. een afbeelding in een tijdschrift, een schilderij in een museum of een ansichtkaart. Een opzet van een schilderij maakt ze thuis en op de clubs gaat ze dan schilderen. Leny werkt precies, ze let hierbij goed op de details. Als voorbeeld laat ze het “meisje met de parel” zien wat ze in 2003 geschilderd heeft. Ze is niet gauw tevreden, noemt zichzelf perfectionistisch.

Het werken met olieverf vindt ze prettig. Door haar ruime ervaring weet ze met olieverf de kleuren goed te mengen. Leny vertelt met veel enthousiasme over haar werk. Ze schildert nu al bijna 40 jaar. Leny heeft dan ook al vele doeken gemaakt en ook verkocht. In elke provincie hangt minimaal één schilderij van haar. Leny staat actief in het leven. Ze verheugt zich iedere week niet alleen op deze creatieve dagen maar ook op de gezelligheid en het ontmoeten van mensen.

Naast de diverse schilderwerken zijn er bijzondere handgemaakte tassen van Wilma ten Hacken te zien en te koop. De tassen zijn allemaal unieke exemplaren, van elk is er maar één. Ze zijn verschillend van materiaal, zoals leer, kunststof, vijverfolie, etc..

Daarnaast ook glasobjecten van Marry Buiks.

Deze expositie is t/m 28 december a.s. te zien in de POP-UP Galerie Marryzglaz|Kerkstraat 22| Bodegraven| Open: vrijdag en zaterdag 12.00 – 17.00 uur en op afspraak.

Ingezonden bericht

X