Vanaf 2026 rijdt vier keer per uur de trein vanuit Bodegraven

De treinverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt voor reizigers nog aantrekkelijker. Provincie Zuid-Holland, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regio Holland Rijnland, NS, ProRail en alle gemeenten langs het traject Leiden-Utrecht zijn het met elkaar eens over de uitbreiding naar 4 treinen per uur de hele dag.
Op 13 december 2021 is al een eerste belangrijke stap gezet en sindsdien rijden er op werkdagen tussen Leiden en Utrecht in de brede spits (van circa 6 uur tot 10 uur en 15 tot 20 uur) 4 treinen per uur in beide richtingen. De spoorlijn Leiden-Utrecht ligt op slappe veengrond, waardoor het niet makkelijk is om extra treinritten toe te voegen op dit traject. 

Vier keer per uur de hele dag

Sinds vorige maand rijden er op werkdagen tussen Leiden en Utrecht in de spits vier treinen per uur in beide richtingen. De spoorlijn Leiden-Utrecht ligt op slappe veengrond. Nu het plan er is om de hele dag meer treinen te laten rijden, stelt ProRail daarbij als voorwaarde dat er een systeem wordt aangebracht om de spoorbaanstabiliteit te monitoren. Daarnaast worden er op werkdagen tot 20 uur alleen sprinters ingezet, zoals nu ook in de spits het geval is, omdat deze lichter zijn dan intercity’s. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de sprinters een gelijkvloerse instap en rolstoelvriendelijke toiletten hebben.

Planning

Het is de bedoeling dat de aanpassingen in Zoeterwoude en de aanleg van station Hazerswoude-Rijndijk in 2026 zijn gerealiseerd. Dan kunnen er gedurende de hele dag vier treinen per uur rijden en is onze gemeente nog beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

Lees meer in het bericht van Provincie Zuid-Holland.

Bron: Gemeente

 X