ColumnfotoBram

Blog: Twintig Twintig

Even was ik alles vergeten: onze jongste kleindochter die over een paar maanden haar derde verjaardag viert, telde tot twintig. Geboeid luisterde ik, alleen na zestien moest ik haar even helpen: ‘zeventien’ en daarna kon ze het weer zelf. Een gouden moment op de lange weg naar groot worden.
Getallen heb ik altijd al mooi gevonden. Toen ik een jaartje op de kleuterschool zat begon het jaar 1961, het jaartal stond groot op de voorpagina van de krant, mijn vader liet me die cijfers lezen, draaide de krant om en zei: ‘kijk, zo staat er precies hetzelfde.’

De naam van dit nieuwe jaar kan je op meerdere manieren uitspreken: twee duizend twintig, maar dat woord duizend wordt zo langzamerhand wat omslachtig. Ergens kwam langs dat iemand graag twintig honderd twintig wil zeggen; dat lijkt me eerlijk gezegd wat te complex. Persoonlijk ga ik voor de term twintig twintig: mooi, strak en eenvoudig.  

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Christiaan van der Kamp had als thema: ‘je oogst wat je zaait’. Hij schetste de plannen en de kansen voor sport, cultuur, bedrijven, overheid en politiek in onze zes woonkernen. Hij heeft helemaal gelijk: als niemand in beweging komt, dan wordt het niks met Bodegraven-Reeuwijk, maar als veel mensen een beetje investeren in onze dorpen dan krijgen we daar goed onderwijs, gezondheidszorg, welzijn en leefbaarheid voor terug.

‘Je oogst wat je zaait’. In de kerk stapelen we hier vrijmoedig nog een laagje boven op: de belangrijkste dingen in het leven zijn grotendeels geschenk: liefde, vrede, hoop en vrijheid; je kan er zelf weinig of niets aan organiseren, je krijgt ze gratis en voor niks.

Twintig twintig; wat ga je doen met dit nieuwe jaar? Halen je goede voornemens het eind van deze eerste maand? Word je wat meer medemens voor je geliefden? Kan je iets gezonder leven? Kunnen we weer stappen zetten op de weg naar duurzaamheid?

Iedereen die verantwoordelijkheid draagt en publiek geld uitgeeft, wordt afgerekend op resultaten. Wat is er bereikt en hoeveel heeft dat gekost? Prima, maar ook hier is een waarheid van een iets ander niveau: God telt je resultaten niet; Hij weegt ze.  

Van harte een mooi nieuw jaar gewenst.

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

X