ColumnfotoBram

Column: Jezus en de zwerfafvalchallenge

Gelukkig zien de zes woonkernen van Bodegraven-Reeuwijk en behoorlijk opgeruimd uit. Maar als je goed kijkt zie je toch op allerlei plekken zwerfafval; per ongeluk verloren (dat zal toch wel het meeste zijn) of achteloos weggegooid (dat wil ik liever niet geloven).
Prachtig initiatief dus dat we in onze dorpen meedoen aan de landelijke opschoondag op zaterdag 21 maart. En ook hier geldt: als veel mensen even meehelpen is het snel klaar. Er is een eigentijdse zwerfafvalchallenge van gemaakt en iedereen kan meedoen. Het mooie vind ik dat er twee effecten zijn: onze straten en bermen worden schoon, maar in ons hoofd gebeurt ook iets; we kijken de volgende keer dat we een lege zak of blikje kwijt willen toch even rond naar een prullenbak.

Eerlijkgezegd verwacht ik ook veel deelnemers uit mijn achterban: de kerken. De Bijbel vertelt namelijk dat Jezus een paar keer picknicks georganiseerd heeft voor enkele duizenden mensen tegelijk. Hij bleef dan delen tot er voor iedereen genoeg was. En wellicht werkte Zijn voorbeeld zo aanstekelijk dat allerlei mensen ook hun meegenomen lunchpakketjes gingen verdelen.

Afval en verpakkingen bestonden toen nog niet, maar toen de deelnemers vertrokken waren, bleven er veel voedselresten achter. Er was nog geen milieuvraagstuk en de vogels wisten er wel raad mee, maar toch vroeg Jezus zijn vrienden om die resten op te rapen; ik vermoed dat Hij uit eerbied voor de Schepper de verspilling zoveel mogelijk wilde tegengaan.

Over een paar maanden; eind mei hebben we weer het project Feest van de Geest; dat de kunst verbindt met de kerk. Precies in het weekend van de zwerfafvalchallenge komt kunstenares Ans Vianen bij ons zwerfvalval halen. Dat gaat ze verwerken in een kunstwerk dat vanaf Hemelvaart t/m Pinksteren in onze Lutherkerk te zien zal zijn.

Ik ben er van overtuigd dat Jezus, als Hij nu zou leven alle plannen en initiatieven voor duurzaamheid zou supporten. Dus ik zie Hem zeker met prikstok en afvalzak op 21 maart, want de heelheid van de aarde en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen gaan hem zeer ter harte. Maar ik denk tegelijkertijd dat dit toch niet zijn core business is; want zijn echte specialiteit zijn verloren mensen.

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

X